Hírek

2008.04.12. 14:27

A papi hivatások világnapja lesz vasárnap

A katolikus egyházon belül világszerte a papi hivatások világnapját tartják vasárnap, amelynek másik neve, utalva a papok munkájára, Jó Pásztor vasárnapja - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtóirodájának az MTI-hez szombaton eljuttatott tájékoztatásában.

BAMA

A közlemény szerint a katolikus egyházban mindig a húsvétot követő negyedik vasárnapot szentelik erre a célra, amikor a szentmiséken a világ minden katolikus templomában papjaikért és új papok felszenteléséért imádkoznak a hívek. XVI. Benedek pápa az idei világnap alkalmából a hagyományoknak megfelelően üzenetet intézett a hívekhez "Hivatások az Egyház missziós szolgálatában" címmel, melyben kijelenti: "papjai által Jézus ma is jelen van az emberek között mindenhol a világon" - áll a közleményben.

Az MKPK sajtóirodájának adatai szerint az 1,13 milliárd hívet számláló katolikus egyháznak jelenleg 407 ezer papja van, akiknek kétharmada egyházmegyés, egyharmada pedig szerzetes. Afrika és Ázsia fiatal egyházainak köszönhetően világviszonylatban a papok és a papi hivatásra készülők száma az utóbbi években növekedett - teszik hozzá. Az öregedő kontinensen, Európában, így Magyarországon is súlyos gondot jelent a lelkipásztorok évről évre növekvő átlagéletkora, a betöltetlen, és ezért más plébániákhoz csatolt lelkipásztori állomáshelyek számának növekedése, a papi hivatást választók viszonylag alacsony száma. Magyarországon a hatmillió katolikus hívőre 2.300 pap jut, vagyis egy papra 2.600 hívő - közölte a katolikus sajtóiroda.

Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, az MKPK hivatásgondozásért felelős tagja a papi hivatások világnapja kapcsán körlevelében arra kérte a híveket, hogy minden egyházközségben havonta egyszer végezzenek szentségimádást papi hivatásokért. Felhívta a figyelmet, hogy "sok hivatás az oltár körüli szolgálatból indul ki, ezért nagy gondot kell fordítani arra, hogy a fiatalok a templomban, a szentségek vételénél megtapasztalják az istenszolgálat örömét" - mutatott rá a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!