Hírek

2008.04.04. 17:07

Nem lehet pellengérre állítani a táppénzeseket

Jogsértést követett el annak a cégnek a vezetése, amely nyilvánosan közzétette azoknak a dolgozóknak a listáját, akik a múlt évben legalább húsz napot táppénzen voltak

Tóth M.

Jogsértést követett el annak a cégnek a vezetése, amely nyilvánosan közzétette azoknak a dolgozóknak a listáját, akik a múlt évben legalább húsz napot táppénzen voltak – közölte az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH). Ezzel ugyanis megsértették az egyenlő bánásmódról szóló, valamint az adatvédelmi törvényt, s áthágták a Munka törvénykönyve szabályait is. „A dolgozók önhibájukon kívül voltak betegek, s ennek nyilvánosságra hozatala sérti az emberi méltósághoz való jogot” – mondta el érdeklődésünkre Gyarmati Edit, az EBH főosztályvezetője.

A cég szakszervezete fordult a hatósághoz a panasszal. A vállalat vezetése egy faliújságra függesztette ki azoknak a dolgozóknak a nevét, akik tavaly táppénzen voltak. Az eljárás nagy felháborodást keltett a dolgozók körében. A szakszervezeti vezető felszólította a munkahely vezetőjét, hogy távolítsa el a listát, kérését azonban elutasították.  Az eljárás során meghallgatott dolgozók azt állították, hogy a lista közzététele megalázó volt számukra.

A cég vezetője azzal érvelt, hogy a közzététel a figyelemfelhívást szolgálta. Emellett tényadatokat közölt. A dolgozóktól ugyanis több alkalommal kapott olyan jelzéseket, hogy egyes munkavállalók jogosulatlanul veszik igénybe a táppénzt. A cégvezető együttműködő volt, s már az eljárás alatt lekerült a faliújságról a lista.

A hatóság határozatában megállapította, hogy a munkáltató megalázó, ellenséges környezetet teremtett azokkal szemben, akik betegségük miatt táppénzes állományba kényszerültek. A munkáltatót eltiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni folytatásától. A harmincnapos jogorvoslati lehetőség után hozzák nyilvánosságra a határozatot, s akkor derül ki, hogy melyik cégről volt szó.

Ha ez eljárás során bebizonyosodik, hogy az egyenlő bánásmód követelményét megsértették a munkáltatók, akkor a hatóság első körben elrendelheti a jogsértő állapot megszüntetését. Ezután megtilthatja a kifogásolt magatartás jövőbeni tanúsítását, s nyilvánosságra is hozhatja a jogsértést megállapító határozatát. Emellett 50 ezertől 6 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhat. Az EBH határozatai kötelező érvényűek. Ha az elmarasztalt cég nem tesz eleget a megállapított kötelezettségeknek, a hatóság kérheti a döntése végrehajtását, amelynek a költségei a mulasztót terhelik. A pénzbírság beszedése a hatóság feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!