Hírek

2008.04.24. 06:09

Nem váltható pénzre az utalvány

Sokakat bosszant, hogy nem adnak vissza a különböző étkezési jegyekből, üdülési csekkekből, utalványokból. Emiatt kisebb-nagyobb összegről le kell mondania annak, aki a vételárnál nagyobb címletű jeggyel fizet.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Sokakat zavar, hogy ezekből az utalványokból nem adnak vissza - fotó: Kallus György
[/caption]Egyre több cég ad a dolgozóinak béren kívüli juttatást, különféle utalványokat, jegyeket. Lehet jeggyel színházba menni, étteremben, boltokban fizetni, üdülni. Sokakat zavar, hogy ezekből az utalványokból nem adnak vissza, mivel így előfordul, hogy elveszik egy kisebb-nagyobb összeg. Ugyanis ha például egy önkiszolgáló étteremben 790 forint a napi menü, s azt két négyszáz forintos étkezési jeggyel fizeti ki valaki, akkor ezen tíz forintot veszít. Ha vissza lehetne adni az utalványokból, akkor előfordulhatna, hogy egy száz forintos ételt négyszáz forintos jeggyel fizetnek ki. Ez esetben pedig közel sem biztos, hogy a maradék háromszáz forintot étkezésre költené el a jegytulajdonos.

A különböző utalványoktól sokan azért is idegenkednek, mert egy meghatározott ideig lehet csak felhasználni őket. Erre a két problémára is létezik már megoldás. Az egyik utalványforgalmazó cég ugyanis bevezetett egy bankkártyához hasonló rendszert. Ennek lényege, a dolgozók nem papír alapú étkezési jegyet, iskolakezdési támogatást, ajándékutalványt kapnak, hanem egy plasztiklapot. Erre a kártyára havonta átutalják az utalványok ellenértékét. Így ha például 623 forintba kerül az ebéd, akkor pontosan ekkora összeget vonnak le a munkavállaló étkezési utalvány számlájáról, és semmilyen egyéb díj. A felhalmozódott összeget korlátlan ideig fel lehet használni.

Nem használhatja más az üdülési csekket

„Az üdülési csekket csak az használhatja, akinek a nevére kiállították”– mondta el érdeklődésünkre Karácsony Mihály, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke. Ugyanakkor a csekk tulajdonosa kifizetheti a társaságában lévők szolgáltatásának árát is. Az utalvány beváltásánál számlát állít ki a szolgáltató, amelyből egy példányt a csekkel együtt beküld a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak. Ekkor az alapítvány azt ellenőrzi, hogy a számlán és a csekken is ugyanaz a név szerepel-e, illetve, hogy az adott szolgáltató valóban elfogadóhely-e. Ha mindent rendben találnak, akkor utalják át a szolgáltatás ellenértékét az elfogadóhelynek. Üdülési csekket nemcsak saját részére, hanem a polgári törvénykönyv szerint közeli hozzátartozóinak is (házastársának, gyermekeinek, szüleinek, testvéreinek) is igényelhet a munkavállaló. Kiskorúaknál a törvényes képviselő is aláírhatja a jegyeket, illetve a számlát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!