Hírek

2008.10.03. 15:38

A Fitch leminősítette a balti államokat

Mindhárom balti köztársaság szuverén adóskockázati besorolását visszaminősítette pénteken a Fitch Ratings, amely az új, rosszabb besorolásokon is fennhagyta a további osztályzatrontásokat valószínűsítő negatív kilátást.

mti

A legnagyobb európai hitelminősítő Londonban kiadott közleménye szerint Észtország hosszú futamú devizaadósságának kockázati osztályzata "A"-ról "A mínusz"-ra, hazai valutában kiadott, hosszú lejáratú szuverén kötelezettségeinek besorolása "A plusz"-ról "A"-ra, a kereskedelmi adósoknak külön megállapított országplafon "AA"-ról "AA mínusz"-ra romlik.

Litvánia esetében pontosan ugyanilyen osztályzati változásokat hajtott végre a cég; ezzel mindkét ország fő besorolásai még az elsőrendű sávban maradtak.

A legrosszabbul azonban Lettország járt: a lett devizaadósság besorolása az eddig is csak közepes befektetői "BBB plusz"-ról "BBB"-re süllyedt, a hazai valutában kibocsátott államadósság osztályzata pedig az eddigi elsőrendű "A mínusz"-ról a közepes sávba került át, "BBB plusz" besorolással.

Lettország új, "BBB" devizaadósi besorolása - Bulgária és Románia hasonló osztályzatával együtt - a leggyengébb az Európai Unión belül.

A Fitch a három balti gazdaság együttes leértékelését azzal indokolta, hogy az európai gazdasági és pénzügyi környezet romlása ezekben az országokban költséges makrogazdasági kiigazítás kockázatával jár, tekintve e gazdaságok bankok által finanszírozott folyómérleg-hiányait.

A makroszintű kiigazítás már meg is indult a térségben: a Fitch becslése szerint az észt folyómérleg-hiány az idén a GDP-érték 10,5 százalékára csökken a tavalyi 17 százalékról, Lettországé 15 százalékra 23 százalékra, Litvániáé azonban várhatóan 14,5 százalékra emelkedik a tavalyi 13 százalékról.

A hitelminősítő szerint a három gazdaság finanszírozási igénye mindenképpen továbbra is magas: a Fitch 2009-re szóló előrejelzése a devizatartalékok arányában mért bruttó külső finanszírozási igényt Lettország esetében 400 százalékra, Észtországban 350 százalékra, Litvániában 250 százalékra teszi. Ezek a legmagasabb értékek a feltörekvő Európa egészében, áll a pénteki londoni elemzésben.

A kiigazítási folyamatnak ráadásul súlyos reálgazdasági kihatásai is vannak: Észtország és Lettország az idei első félévben már recesszióban volt, ami kemény landolásnak felel meg, tekintve a két ország tavalyi első félévi, éves alapon mért 8,1 százalékos, illetve 11,6 százalékos GDP-növekedését, áll a Fitch Ratings elemzésében.

Litvánia ugyan még növekszik, de az idei első félévi ütem csak 2,4 százalék volt a tavalyi azonos időszak 8,8 százalékos bővülése után.

Mindezzel együtt a három balti gazdaság inflációs sokkot is átél: Lettországban 15,6 százalék, Litvániában 12,2 százalék volt augusztusban az éves infláció - a két legmagasabb ütem az egész EU-ban -, Észtországban pedig 11,l százalék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!