Hírek

2008.10.08. 18:44

A mozdonyvezető a kalauznővel beszélgetett

A hivatalos vizsgálat ugyan még nem zárult le, de egyes információk szerint a személyvonat vezetője hibázott a hétfőn, Monorierdőnél történt, négy halálos áldozatot követelő vonatbalesetnél.

B. V.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A MÁV a vonatbalesetben megsérült utasok megsegítésére szerdán véradást szervezett, amelyre délután 3 óráig már harmincan jelentkeztek. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]A szerencsétlenség előtt a szakaszon nem működött a biztonsági berendezés, így a mozdonyvezetőknek a nyílt pályán semmilyen információ nem állt rendelkezésükre a forgalommal kapcsolatban. Ezért maximum 15 kilométeres sebességgel haladhattak volna. A masiniszta Pilis állomáson kikapcsolta az úgynevezett vonatbefolyásoló rendszert, ami „letiltja” a szerelvényt, ha az a megengedettnél nagyobb sebességgel halad, így a kikapcsolás után ennek a sebességnek a négyszeresével-ötszörösével ment. Pilis után pedig a kalauznővel beszélgetett.

Hivatalos vizsgálati eredmény csak jövő hét végére várható – jelentette be Heinczinger István, a MÁV vezérigazgatója. Elmondta: az érintett szakaszon három évvel ezelőtt építették ki a kábeles érzékelőrendszert, de azt elismerte, hogy inkább az ennél régebbi kábeleket ellenőrzik.

A vonatszerencsétlenség 30 sérültje közül 12-en még kórházban vannak, háromnak súlyos, kettőnek életveszélyes az állapota.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!