Hírek

2008.10.15. 17:41

A szén-dioxid-kvóta eladási összegére kíváncsi a KDNP

A KDNP azt kérte a kormánytól, hozzák nyilvánosságra a magyar szén-dioxid-kibocsátási kvóta egy részének eladásából származó bevétel pontos összegét.

B. V.

A kereszténydemokraták szerint ugyanis ismeretlen áron adta el a zöld tárca Magyarország szén-dioxid kvótájának egy részét Belgiumnak. Rétvári Bence, a párt országgyűlési képviselője azt mondta, nemcsak az összeg titokban tartása visszás, de érthetetlen az is, hogy hazánk miért akkor értékesíti „feleslegét”, amikor az EU-val folytatott tárgyalásokon éppen a kvóta emeléséért lobbizunk.

A Belgiumnak eladott 2 millió tonna szén-dioxid-kibocsátási kvóta becsült értéke 2-3 milliárd forint. Rétvári elmondta, bár a szakminisztérium azt ígéri, hogy az összeget pályázati úton klímavédelmi célokra fogja szétosztani, mivel a pontos összeg nem ismert, nem lehet a kormányon számon kérni, valóban zöld célokra költi-e ezt az összeget. A politikus szerint a kormány a szén-dioxid-kvótákat már régóta nem környezetvédelmi, hanem üzleti szemszögből közelíti meg.

A múlt héten egyébként az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága megszavazta az Európai Unió klímavédelmi programjához kapcsolódó javaslatokat, melyek határozottan kiállnak a szén-dioxid-kibocsátás 2020-ra történő 20 százalékos csökkentése mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!