Hírek

2008.10.02. 12:58

A szlovák kormányfő tart Orbán Viktortól

„Nacionalista mozgalomnak” nevezte a Fideszt Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki szerint egy jobboldali kormányváltás esetén a NATO beavatkozására is szükség lehet a Magyarország és Szlovákia közötti konfliktus megakadályozására.

mti

Fico egy német lapinterjúban arról is beszélt, hogy „Gyurcsány urat bárhol és bármikor” kész fogadni, illetve hogy továbbra is kitart a Benes-dekrétumok mellett. „Kész vagyok Gyurcsány urat bárhol és bármikor fogadni, és mindenről beszélni vele” – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök, akivel szerdán közölt interjút a Die Welt című német konzervatív napilap. Az interjúban, amely A szlovákok problémája a magyar jobboldallal címmel futott, Fico a magyar jobboldalt kritizálta, és védelmébe vette a múltban sokszor támadott, a szlovák parlament által mégis sérthetetlennek nyilvánított Benes-dekrétumokat.

Az interjú bevezetőjében az újság megállapította: két és fél évvel hivatalba lépése után Szlovákia szociáldemokrata miniszterelnöke külpolitikai téren saját feje után megy, és ez vonatkozik a szomszédos Magyarországgal való bonyolult viszonyra is. Szélsőjobboldali koalíciós partnerének nacionalista hangjai újra és újra megakadályozzák a Budapesthez való közeledést – írja a német lap.

A Benes-dekrétumokkal kapcsolatban a Die Welt azt tudakolta Ficótól, hogy miért nem tud Szlovákia a németekhez hasonlóan a magyaroktól is bocsánatot kérni az őket ért jogtalanságokért. Válaszában Fico azt mondta, hogy a szlovák–magyar viszonyt nem lehet csak az 1940-es évek szemszögéből vizsgálni. A miniszterelnök a két ország történelmét rendkívül bonyolultnak nevezte, és arról beszélt, hogy számára ennél fontosabb, miért nem jön a magyar miniszterelnök hivatalos látogatásra Szlovákiába.

„Mi akadályozza őt ebben?” – kérdezte Fico az interjúban, hozzátéve: „nagyon jó és fontos kétoldalú dokumentumot írtunk alá a közös múltról és a közös jövőről, s ezt új területekre szeretnénk kiterjeszteni”.

Nacionalista mozgalom és NATO-beavatkozás

A lapnak arra a kérdésére, hogy a Gyurcsánynak szóló „szívélyes meghívás” vajon érvényes-e egy esetleges új magyar miniszterelnök, például Orbán Viktor számára is, Fico kifejtette: „hogy kit választanak meg, az a magyarok dolga, mi nem avatkozunk bele”. Ugyanakkor hozzátette, észleli „a Fidesz magyar nacionalista mozgalom rendkívüli aktivitását”, amely szerinte a szlovákiai magyar kisebbség státusát is érinti, és a két ország kapcsolatait bonyolíthatja.

„Remélem, Orbán úr más politikát folytat majd, amennyiben miniszterelnökké választanák. Bízom az Európai Unióban és a NATO-ban, amelyek megelőző céllal beavatkozhatnak, hogy ezáltal el lehessen kerülni egy konfliktust” – tette hozzá a szlovák miniszterelnök.

Az interjúban Fico egyébként visszatért a Benes-dekrétumokra, és kifejtette: „ezek a dekrétumok a szlovák jogrend elválaszthatatlan alkotórészét képezik, abban a formában, ahogy a II. világháború után  elfogadták azokat. Nem tudom elképzelni, hogy mindezt bármikor is másként szemléljük”. A Benes-dekrétumokban a második világháború után többek között az akkori Csehszlovákia területén élő nem szláv nyelvű etnikumok, azaz a németek és a magyarok kollektív bűnösségének elvét fogalmazták meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!