Hírek

2008.10.15. 15:39

Akut szívelégtelenség a hokis halálának az oka

Akut szívelégtelenségben halt meg Alekszej Cserepanov, 19 éves orosz jégkorongos a boncolást végző törvényszéki orvosszakértő szerint.

mti

Szvetlana Proszkurjakova elmondta: a sportoló hétfő esti halálát kardiomiopátia, a szívizom nem gyulladásos eredetű, gyakorlatilag tünetmentesen zajló, főleg a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető megbetegedése okozta. A szakértő hozzátette: ilyen betegség esetén a kivizsgálásnál sem figyelmezteti meglétére az orvosokat semmi. A megbetegedéshez elegendő lehet, ha a sportoló erősen, keményen edz, vagy nagy iramú mérkőzésen vesz részt.

A moszkvai terület egészségügyi minisztere azt mondta még kedden, hogy az Avantgard Omszkot erősítő Cserepanov szíve erősen megnagyobbodott, ám ez nem feltétlenül mond ellent a kórboncnok állításának. A klub illetékes orvosai szerint viszont a tehetséges hokis egészséges volt.

A mentősök beismerték: könnyen lehet, hogy ha lett volna ügyeletes mentőautó a meccs helyszínén, és a fiatal sportoló előbb kerül a reanimációs orvosokhoz, még újra tudták volna éleszteni. Noha a liga szabályzata előírja, hogy a mérkőzések idején reanimációs mentőautónak kell a helyszínen szolgálatot teljesíteni, a csarnoknál nem volt ilyen. A mentők szerint azért, mert a létesítmény még új, s még nem kötöttek megfelelő szerződést. A csarnok vezetése szerint volt ugyan kocsi, de azt egy sürgős eset miatt ideiglenesen elhívták.

A Komszomolszkaja Pravda beszámolója szerint az alig három percre lévő mentőállomástól kértek segítséget, de onnan a mentők helyi központjába kapcsolták a hívást azzal, hogy az állomáson nincs szabad jármű, s az ilyen esetekben a központ illetékes. Onnan a hívást követően mintegy 20 perc múlva érkezett meg a reanimációs mentő. A szerdai moszkvai lapok egyes forrásokra hivatkozva azt írták: Cserepanovot a kórházban több mint egy órán át próbálták újraéleszteni, de minden hiábavalónak bizonyult. Más források szerint azonban a hokis a kórházba érkezéskor már halott volt.

Az omszki repülőtéren sok zokogó rajongó kezében égő gyertyával fogadta Cserepanov kedden hazaszállított holttestét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!