Hírek

2008.10.04. 05:39

Csak blokkal érvényesíthető a garancia?

Elromlott egyik olvasónk ajándékba kapott dvd-je. A garancialevél mellé az ajándékozó nem rakta oda a blokkot, anélkül pedig nem javítják meg díjtalanul a lejátszót.

R. V.

A blokk nincs meg, hiszen az ajándékozó az illemszabályoknak megfelelően nem tette oda a készülék mellé. A kérdésre, miszerint pénzért megcsinálják-e a berendezést, az volt a válasz: a munkát így nem érdemes megrendelni, mert nem gazdaságos. Lehet, hogy a javítás áráért a hölgy már egy új dvd-lejátszót is kaphat. (A jelenség a fogyasztói társadalom sajátja: a tömegtermelés vásárlásra buzdít, ám a mennyiség fordítottan arányos a minőséggel.) A szervizben hozzátették: a legújabb uniós szabályozás szerint kénytelenek ilyen „szigorúan” kezelni az ügyet.

Nem mondtak igazat: a garancia a blokk nélkül is érvényes, csak a garancialevelet (jótállási jegyet) kell hozzá felmutatni. Azt már vásárláskor le kellett pecsételtetni – a bélyegzőn rajta van a dátum. A hölgy beírhat a vásárlók könyvébe, illetve jegyzőkönyvet vetethet fel. Az új fogyasztóvédelmi törvény szerint minden jelzett panaszos ügyben el kell járni, és válaszolni kell a vásárlónak. Ha ez nem történik meg, a vásárló jelentheti a szabálytalanságot a fogyasztóvédelemnél. Az viszont igaz, hogy a jótállás lejártával a szavatossági jog érvényesítéséhez valóban meg kell lennie a blokknak, illetve a számlának.

Ha panaszosunk új készüléket vásárol, gondosan őrizze meg e papírokat! A szerviznek a jótállás időszakában már nem elég az a dátum, amit a garancialevélre nyomtattak rá. Ők azzal is számolnak, hogy ezt bármikor megtehették, így akár rajta is veszthetnek a dolgon. A vásárlás időpontját a blokk igazolja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!