Hírek

2008.10.09. 15:38

Demszky nem szívesen tüntetné ki Kárpáti Györgyöt

Demszky Gábor helyesnek tartaná, ha a többszörös vízipólós olimpiai bajnok Kárpáti György, aki szeptemberben Budapest díszpolgára lett, és akiről a héten kiderült, hogy együttműködött a kommunista rezsim állambiztonságával, nem venné át a díjat november 17-én.

mti

[caption id="" align="alignright" width="230"] Kárpáti György nem csak sportolóként volt aktív az olimpiákon?
[/caption] Demszky Gábor elmondta, hogy sajnálatosnak tartja a történteket, s az egykori rezsim ellenzéki megfigyeltjeként pedig „dühöt is érez”. Leszögezte, hogy ez a helyzet nem fordulhatott volna elő, ha az 1990-ben Hack Péterrel közösen benyújtott törvényjavaslatukat elfogadta volna a parlament. Ennek hiányában a magunkkal hurcolt, feltáratlan múlt időről időre ilyen helyzeteket teremt – állapította meg.

Hozzátette, ha a törvényjavaslatukat elfogadták volna, már régen túl lennénk az egészen, és senkinek nem jutna eszébe ügynököket, besúgókat, hálózati személyeket kitüntetésre vagy állami tisztségre jelölni.

A főpolgármester megjegyezte, hogy kitüntetését egy szocialista képviselő javasolta. A Fővárosi Közgyűlés az indítványt elfogadta, a főpolgármester azonban biztos abban, hogy sem a javaslat előterjesztője, sem a többi képviselő nem tudta azt, hogy Kárpáti György nem csak sportolóként volt aktív az olimpiákon.

Demszky Gábor kijelentette: ha beigazolódik ez az általa a „Történeti Levéltár anyagai alapján bizonyíthatónak tűnő állítás” akkor ő helyesnek tartaná, ha Kárpáti György nem venné át az elismerést. „Az ő részéről ez csak egy gesztus, ha nem jön el és nem veszi át. Ha eljön, akkor természetesen átadom, kezet fogok vele, és magánemberként rosszul fogom érezni magam” – fűzte hozzá.

Megjegyezte, hogy nem a döntéshozók erkölcsi felelőssége az, hogy ha egy kitüntetett elhallgatott valamit a múltjából. A főpolgármester szerint Kárpáti György azzal tudná elejét venni, hogy a pártját és a többi kitüntetettet kínos helyzetbe hozza, ha nem venné át ezt az elismerést. Ettől még Budapest díszpolgára marad, mivel a közgyűlés döntése nem vonható vissza.

Az MTI felvetésére Demszky Gábor úgy véle, hogy nem vonható párhuzam Kárpáti György és Szabó István filmrendező díszpolgári kitüntetése között. A világhírű filmrendezőről ugyanis csak utólag derült ki, hogy kapcsolatban állt 1990 előtt az állambiztonsági szakszolgálattal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!