Hírek

2008.10.30. 14:47

Fidesz: a kormány az államcsődöt akarta elkerülni

A pénzügyi mentőcsomag nagysága arra utal, hogy a kormány egy küszöbön álló államcsődöt kívánt elkerülni – mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

mti

Mindenkit meglepett a pénzügyi mentőcsomag nagysága. Hogy ezt a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kellett felvenni, arra utal, jóval nagyobb a baj az államháztartás finanszírozhatóságával, mint azt a kormány bevallotta, illetve mint azt az elemzők gondolták – fogalmazott Pokorni Zoltán. Hozzátette: ennek csak egy magyarázata lehet, mégpedig az, hogy a kormány egy küszöbön álló államcsődöt kívánt elkerülni ezzel a „kétségbeesett és valóban szégyenteljes” lépéssel.

Pokorni Zoltán képtelennek és felháborítónak nevezte, hogy „Gyurcsány Ferenc sikerként állítja be, hogy Magyarország ilyen  kritikus helyzetbe, az EU szégyenpadjára került”. A miniszterelnök természetesen nem felelős az amerikai  ingatlanpiaci válságért, ám azért felelős, hogy Simor András jegybankelnök szavaival élve Magyarország a leggyengébb antilop az EU-n belül - jelentette ki a Fidesz alelnöke. Emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság 2000-ben még a visegrádi országok legerősebbje volt, jelenleg viszont már a leggyengébb. Pokorni  Zoltán szerint ma Magyarországot Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Pakisztánnal együtt emlegetik.

Kitért arra, hogy Tukacs István, a miniszterelnök adóügyi  megbízottja egy rádióműsorban azt állította, az IMF-től felvett hitelnek nincs forintba kifejezhető ára. Évi 15 milliárd forint a rendelkezésre állási díj, ami évente 400 darab mentőautó ára, teljes felszereléssel - mondta erre Pokorni Zoltán. Mint elhangzott, sem a parlamenti szakbizottságok, sem pedig a  pártok nem kaptak még semmiféle írásos tájékoztatást az  IMF-megállapodásról, csupán egymásnak ellentmondó információkhoz  juthattak hozzá. Úgy vélte, az a legkevesebb, hogy az aláírás előtt  a szakbizottságok, illetve a pártok képviselői megismerhessék és megvitathassák a szerződés tervezetét.

A fideszes vezető propagandafogásnak tartja az állami vezetők  juttatásainak tíz százalékos csökkentésével kapcsolatos kormányfői  kezdeményezést, akárcsak Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető javaslatát az országgyűlési képviselőknek járó költségtérítés újragondolására. Ennek érzékeltetésére példaként hozta fel, hogy az Magyar  Fejlesztési Bank és a MÁV elnökének havi jövedelme meghaladja a  hárommillió forintot, az Autópályakezelő vezetőjéé pedig kétmillió forint. Megjegyezte: ebben a körben a tíz százalékos csökkenés  életvitelszerű változást nem okoz, ugyanakkor egy nyugdíjas esetében  hasonló csökkenés húsba vágó. A parlamenti képviselőkön minden alkalommal el lehet verni a port, állunk elébe e kezdeményezésnek - mondta a képviselői költségtérítés esetleges csökkentéséről Pokorni Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!