Hírek

2008.10.14. 15:38

Hát, ez csúcs!

Ne legyen igazam, de erős a gyanúm, hogy hétvégi „nemzeti csúcs” a szereplők többsége számára csak és kizárólag azért érdekes, mert a bizonyára komoly médiaérdekélődést kiváltó esemény kiváló alkalmat ad több-kevesebb önfényezésre. Ami nagyon hasznos dolog, csak azzal az ország még aligha van beljebb.

Stanga István

Nem kell ahhoz politológusnak lenni, hogy az ember megállapítsa, a Gyurcsány Ferencnek úgy jött ez a pénzügyi válság, mint éhezőnek egy falat kenyér..., noha – tehetjük hozzá mindjárt  – a megítélése szempontjából nagyjából annyit is ér. Mert bár kétségtelen, hogy a kormányfő számára a világszerte eluralkodó pánik egyfajta lehetőséget jelent arra, hogy kitörjön abból a „karanténból”, ahová az őszödi beszédet követően a legnagyobb ellenzéki párt zárta őt, alig hihető, hogy egy „nemzeti csúcs” gründolásával, illetve a „haza megmentője” szerepének eljátszásával alapvetően változtathat azon a képen, amely az emberek körében róla kialakult. És ez még akkor is így van, ha a mostani válságot tekintve komoly politikusi erényeket mutatott fel, hiszen az elsők között látta meg, hogy „helyzet van”, és vette a kezébe igen rövid idő alatt alatt az események irányítását..., alaposan meglepve ezzel a politikai színpad szereplőit, kölönösen pedig a Fideszt, amely csak némi hezitálás után döntött úgy, hogy a legmagasabb szinten képviselteti magát az e hétvégén megrendezendő eseményen. Szó ami szó, Orbánék totojázását teljesen megértem..., és nemcsak azért, mert valóban csapdahelyzetbe kerültek (ha leülnek a kormányfővel, azzal mintegy legitimálják, ha nem, azt a látszatot keltik, hogy érzéketlenek az ország bajai iránt), hanem azért is, mert a Gyurcsány által életre hívott „csúcstól” magam sem várok semmit, eltekintve persze, attól, hogy a létező összes párt és közjogi méltóság önmaga pozicionálására, illetve egyfajta pr-ra igyekszik majd felhasználni a minden bizonnyal komoly médiaérdeklődést kiváltó találkozót.

Hogy mindez mennyire így van, azt már meg is tapasztalhattuk, hiszen a meghívottak közül szinte egy sem akadt, aki elfeledkezett volna a már-már „kötelező” önfényezésről, függetlenül attól, hogy részt kíván-e venni az összejövetelen, avagy sem. A szabad demokraták például ott lesznek majd, noha kétkedésüket fejezték ki a dolog értelmét és célszerűségét illetően, míg az Alkotmánybíróság elnöke és az államfő kerek-perec nemet mondott a kormányfő invitálására. Más kérdés, hogy Paczolay Péter ezt igen udvarias formában tette, leszögezve, hogy azért nem megy el az eseményre (amelynek amúgy sikert kíván), mert „a hatalmi ágak ellensúlyának rendszeréből következően az Alkotmánybíróság nem tanácsadója, hanem – az alkotmányossági felülvizsgálat keretei között – bírája a jogalkotónak”, míg Sólyom László meglehetősen kurtán-furcsán intézte el az ügyet, kijelentve, hogy „az állam nem így működik”. Ennél jóval érdekesebb viszont a Fidesz magatartása, amely szemmel láthatóan a „kedves rendőr–durva rendőr”-féle eljárásra rendezkedett be, már amenyiben a „nemzeti csúcson” résztvevő Orbán Viktor csak nagyon óvatosan és mértéktartóan beszél a várakozásairól, szemben mondjuk azzal a Kósa Lajossal, aki a szombati válságtanácskozást egyfajta „vízgereblyézésnek” minősítette, illetve egy olyan „bolhacirkusz”-nak, ahol Gyurcsány a „porondmesteri” teendőket látja el. Nos – mint említettem –, magam is szkeptikus vagyok, csak éppen más okból, mint a Fidesz alelnöke. Ő Gyurcsányékban nem bízik, én meg senkiben. Merthogy szombaton zömmel olyanok ülik majd körbe a „nagy nemzeti (kerek)asztalt”, akiknek már hosszú-hosszú évek óta semmi előremutató, semmi hasznos dolog nem jutott az eszébe. És miért pont ez a nap lenne kivétel?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!