Hírek

2008.10.03. 14:57

Hogyan találnak ki a nyálkagombák a labirintusból?

IgNobel Béke-díj: Svájcban morálisan tarthatalannak bélyegezték a fűnyírást, és tavaly óta már azt is tudjuk, hogy a hörcsögökre jótékony hatással van a Viagra

Éber Sándor és Farkas Károly

Mi a közös egy sztriptíztáncosnőben és egy macskabolhában? Mindkettőt előszeretettel vizsgálják meg közelebről tudósok. A természetesen kizárólag tudásszomjtól hajtott kutatók ezek után olyan eredményeket publikálnak, amelyekből megtudhatjuk, hogy a sztriptíztáncosnők is „tüzelnek” és a kutyabolhák magasabbra ugranak, mint a macskabolhák.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A tatuk hatással vannak a világtörténelemre
[/caption]

Ilyen és ehhez hasonló, komolynak csak nagy erőfeszítéssel nevezhető kutatásokat 1991 óta jutalmazzák anti-Nobel díjjal. Az IgNobelnek nevezett kitüntetést vidám, karneváli hangulatban diákos humorral fűszerezett beszédektől kísérve adják át kollégáiknak igazi Nobel-díjasok az Egyesült Államok egyik legrangosabb egyetemén, a Harvard University dísztermében.

A citrom-Nobeleket amúgy valódi Nobel-díjasok adják át, köztük Roy Glauber - aki a Harvardon tanít és a tavalyi fizikai Nobel birtokosa -, és aki söprői feladatkört is ellát: mindig ő takarítja el a ceremónia végén azokat a papírrepülőket, amelyeket a közönség behajigál a díjazottakra, miközben azok egy perces köszönőbeszédüket mondják.

Ebben az évben a sztriptíztáncosnők ciklusait, illetve a bolhák ugrási szokásait figyelemmel kísérő kutatások mellett is előkerült néhány igazi gyöngyszem a tudomány világából. A békedíjat például egy svájci székhelyű szervezet nyerte, amely közleményben állt ki a növényekkel szembeni emberibb bánásmódért és morálisan tarthatatlannak nevezték a fűnyírást. Ig-et kapott az a kutató, aki arról értekezett tanulmányában,hogy a tatuk milyen hatással voltak a vilgtörténelemre.

A fizikai díj annak a tudósnak jutott, aki matematikai bizonyítással szolgált a haj- és szőrszálak, a hangszerhúrok, drótok, zsinórok törvényszerű összegubancolódásáról. A kémiai antidíj kategóriában salamoni döntés született. A díjon osztoznia kellett két tudósnak, egyikük azt fedezte fel, hogy a Coca Cola hatékonyan gátolja a spermaképződést, a másikuk meg azt, hogy nem.

Természetesen a magyar újító szellem itt is elismerést aratott: korábban Teller Ede például életműdíjat vehetett át, de a mű megalapítása óta már több alkalommal győzedelmeskedett hazánkfia. Idén a kognitív tudományok kategóriájában Tóth Ágota a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai Tanszékének docense is szerepel a díjazottak között. Japán kollégáival azt kutatták, hogy nyálkagombák segítségével, hogy lehet egy labirintusban két pont között a legrövidebb utat megtalálni, melynek eredménye a Nature folyóiratban 2000-ben jelent meg.

„A tudományos világban sem előnyt, sem hátrányt nem jelent ez a díj – mondta lapunknak Tóth Ágota. – Azt vizsgáltuk, hogy a legrövidebb út meghatározásához, milyen fizikai, kémiai folyamatokat használnak a nyálkagombák, de én a kísérletek végrehajtásában nem vettem részt” – mondta az egyetemi docens. A kutatónő Japánban volt ösztöndíjas, itt lépett vele kapcsolatba Toshiyuki Nakagaki a nyálkagombákkal foglalkozó kutató. Tóth Ágota autokatalitikus reakciók lejátszódásának tér- és időbeli vizsgálatával foglalkozik, melyre egy közérthető példaként az erdőtüzek terjedésének a vizsgálata is említhető.

Best of 2007

A tavalyi Ig-ek között a legtöbbre két spanyol kutatót értékeltek, akik a kardnyelés hatásairól írtak hosszas beszámolót, illetve a barcelonai Nuria Sebastian-Gallest és csoportja, akik azt kutatták, hogy a patkányok meg tudják-e különböztetni a visszafelé beszélt japán és holland nyelv közti különbséget.

Született még tanulmány arról, hogy a lepedők hogyan gyűrődnek össze, illetve hogy az ember éjszakánként milyen apró élőlényekkel osztja meg ágyát, de az argentin Diego Golombek vizsgálatai nyomán fény derült arra is , hogy hörcsögökben Viagrával lehet gyógyítani a hosszabb repülések során tapasztalt, időeltolódásból adódó úgynevezett jet lag jelenséget is.

A békedíjat tavaly az amerikai légierőnek kapta, amely a "gay bomb"-ot fejlesztette ki, azt a kémiai fegyvert, amelynek hatására az ellenséges katonák szexuálisan ellenállhatatlannak találják egymást.

Minden idők legszerencsétlenebb díjazottja

Szerkesztőségünk egyöntetűen a 13. alkalommal kiosztott Békedíj elnyerőjét értékelte a legtöbbre. Lal Bihari ugyanis elismerése idején már 18 éve viaskodott a hatóságokkal, amelyeknek nem akarják elismerni, hogy a férfi életben van.

Az indiai férfi ezért az igNobel-díjat sem tudta átvenni: az indiai hatóságoktól több hetes küzdelem után ugyan kapott útlevelet, de az Egyesült Államok Bevándorlási Hivatalát már nem sikerült élő mivoltáról meggyőznie.

néhány korábbi, anti-Nobellel jutalmazott tudományos munka témája:

- miért akar a spagetti kettőnél több darabra törni, amikor meghajlítják,

- értekezés a hosszú szavak felesleges használatának problémáiról

- a harkályok fejfájás- és csőrsérülés-mentesülésének rejtélye,

- a végbélmasszás csukláselállító hatása,

- a ganajtúró bogarak finnyássága (Az alapfelvetés az volt, hogy a szájukban összefut-e a nyál" bármely ürülék láttán, vagy netán válogatósak. Az eredmény: bizony finnyáskodnak is nem egészen ínyükre való tehénlepény láttán.)

- a pislogásmentes embercsoportfotózás matematikai képlete (minimálisan hány fényképet kell készíteni egy embercsoportról ahhoz, hogy legyen legalább egy fotó, amelyen épp senki sem pislog),

- a tornádók szélsebességének meghatározása csirkekopasztási, azaz baromfivetkeztetési erejük, tollfosztási eredményességük alapján,

- a Limburger sajt- és az emberi lábszag rokonaroma a nőstény malária szúnyogok számára, ugyanúgy vonzza őket a kettő),

- a heringek szellentésnyelvének bizonyítása (valóban hátsójukból eregetett légbuborékokkal kommunikálnak),

- a földre eső vajas kenyér zuhanási ideje és a becsapódás erejétől függően rárakódó baktériumok egészségre veszélyes mennyisége közötti összefüggés (a végkonklúzió szerint, ha 5 másodpernél rövidebb az esés, még nyugodtan meg lehet enni),

- a pingvinek székletnyomó erejének vizsgálata (az eredmény: négyszerese az embernél mért legerősebbnek)

- homoszexuális nekrofília a vadkacsák körében (azaz a döglöttek iránti meleg vágy)

- a piócák étvágyának alakulása sört, fokhagymát és egyes sajtfélét fogyasztó embereken,

- a country zene öngyilkosságra hajlamosító hatása bőrszín szerint (49 nagyvárosra terjedt ki a felmérés és a konklúzió szerint a country leginkább a fehéreket kergeti a halálba),

- kopaszok hajáthidalási fésűjének feltalálása (oldalt kell megnöveszteni a hajat, felfésülni és a fésűcsattal összefogni).

- köldökpiszok-szociológiai felmérés (az eredmény: az idősebb, szőrös, enyhén pocakos férfiakéban halmozódik fel a legtöbb kosz. Mellékeredmény: a köldökpiszok alapszínárnyalata kékes),

- elefántfelület-kiszámítási matematikai képlet,

- taxisok agynagyobbodása térkép- és utcanévismeret miatt,

- a csirkék homoesztétikai érzéke (jobban szeretik a szép embereket),

- a puszta kezű orrpiszkálás és -túrás hányada (társadalmi) rétegenként és korosztályonként.

Az indiai férfi ezért az igNobel-díjat sem tudta átvenni: az indiai hatóságoktól több hetes küzdelem után ugyan kapott útlevelet, de az Egyesült Államok Bevándorlási Hivatalát már nem sikerült élő mivoltáról meggyőznie. tatu A tatuk hatással vannak a világtörténelemre -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!