Hírek

2008.10.30. 19:52

Kérdéses a plafontörvény sorsa

A hétfői parlamenti vitában derülhet ki, mi lesz az úgynevezett plafontörvény sorsa, ugyanis a kezdeményező SZDSZ, illetve az MDF szerint a javaslatot a Nemzetközi Valutalap szigorúbb feltételei miatt túlhaladta az idő, az MSZP hosszabb távon is szükségesnek tartja a kiadásokat szabályozó rendszert, a Fidesz pedig ragaszkodik az általa javasolt költségvetési tanács intézményéhez - így összegezhető a pártok képviselőinek csütörtöki nyilatkozata.

mti

Az SZDSZ javaslatánál szigorúbb feltételeket szabott a Nemzetközi Valutaalap (IMF), így az idő felülírta az előterjesztést - mondta Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az MTI érdeklődésére a  pártja által kezdeményezett, a takarékos állami gazdálkodásról szóló  törvényjavaslatról. Úgy vélte, a parlamenti vitában derül majd ki, mi lesz a törvényjavaslat sorsa.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta: nem tudja,  hogy lesz-e további ötpárti egyeztetés a plafontörvényről.  Hozzátette: azért nem tárgyalnak róla, mert nem nagyon van miről. A frakcióvezető egyetértett azzal a véleménnyel, hogy az  előterjesztést túlhaladta az idő.  

Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője ugyanakkor úgy vélte: a szocialisták egy hosszú távon  működő szabályrendszer kidolgozásában érdekeltek és abban partnerek.  Számunkra nem egyetlen költségvetésre szóló feladat megoldását szolgálta volna a plafontörvény, hanem egy hosszabb távú  költségvetési szabályrendszer lett volna - közölte a képviselő. A képviselő elmondta: az, hogy 2009-re minden eddiginél szigorúbb kiadási korlátot vezetnek be, nem jelenti azt, hogy  szükségtelen lenne a kiadási plafonon és a reáladósság-szabályon  alapuló rendszer bevezetése, és a működését biztosító háttér  létrehozása.

Tállai András, a Fidesz szakpolitikusa az MTI-nek azt mondta: örülnének, ha 2009-re vonatkozóan meg tudna állapodni az öt frakció  vagy egy nominális kiadási főösszegben, vagy egy koncepcióban,  amelynek alapján ezt kiszámolják. A Fidesz javaslata szerint az infláció nagyságával és a gazdasági növekedés mértékének 50  százalékával növekedhetnének a kiadások - azonban - jegyezte meg  Tállai András, hozzátéve: jövőre már nem növekedéssel, hanem  csökkenéssel lehet számolni. Hangsúlyozta: a Fidesz ragaszkodik a költségvetési tanács  intézményéhez és elutasítja a szocialisták által javasolt  költségvetési hivatalt, amelyre 1,2 milliárd forintot akarnak  fordítani. A politikus utalt arra, hogy a miniszterelnök egyszer azt mondta, támogatja a költségvetési tanácsot, majd kiderült, hogy  mégis a költségvetési hivatalra tett javaslatot. Így nehéz lesz megállapodni, pedig a Fidesz szeretné, hogy létrejöjjön egy frakciók  által támogatott plafontörvény - tette hozzá.

A pártok a miniszterelnök IMF-megállapodással kapcsolatos  bejelentése előtt nyújtottak be a módosító indítványokat a  törvényjavaslathoz. Az MSZP-s Szabó Lajos azt kezdeményezte, hogy 2009-ben az  elsődleges korrigált, konszolidált kiadásnövekedés két százalékkal  legyen alatta a nominális GPD-növekedésnek, 2010-ben és 2011-ben  pedig 1,5 százalékkal. A képviselő Herényi Károllyal benyújtott korábbi javaslatában még egy konkrét szám szerepelt költségvetési  plafonként.

A fideszes Domokos László egy korábbi módosító indítványában az  Orbán-kormány költségvetési gyakorlatára tett javaslatot, amelynek  lényege, hogy a többletteljesítmény felét befektetik a gazdaságban,  a másik felét pedig szét lehet osztani. Eszerint a 2009-es költségvetés kiadási főösszege az ideihez képest legfeljebb a  várható infláció és a várható bruttó hazai termék reálnövekedése  felének együttes százalékos értékével növekedhetne. A legnagyobb  ellenzéki párt indítványa szerint a 2009-es költségvetés elsődleges  kiadási főösszegének korlátozását a Magyar Nemzeti Bank 2008. negyedik negyedévében megjelenő, az infláció alakulásáról szóló  jelentése alapján kell kiszámítani. A fideszes Tállai András azt javasolta, hogy kormány miniszterei fizetésükkel feleljenek az eredményszemléletű és a pénzforgalmi  hiány növekedéséért. Lakos Imre (SZDSZ) módosító indítványában kezdeményezte, hogy 2009-ben ne növekedjen az előző évihez képest a költségvetés  elsődleges kiadási főösszege, valamint hogy 2010-2011-ben is fogják  vissza jobban a kiadások növekedését.

Az október 22-i ötpárti egyeztetésen még a pártok egyetértettek  abban, hogy az MSZP és az MDF közös módosító javaslatában megfogalmazotthoz képest szigorúbb költségvetési plafon  meghatározására van szükség. A költségvetési plafon bevezetését azért kezdeményezte az SZDSZ, hogy megakadályozza az állami túlköltekezést. Az eredeti javaslat 2009-ben - a 2008-ra tervezetthez képest - nem engedte volna növekedni a központi költségvetés kiadásait, a  következő két évben pedig csak az előző évi gazdasági növekedés  felével lehetett volna növelni a kiadási oldalt.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!