Hírek

2008.10.29. 20:35

Kórházháború

Ez idő szerint jószerivel megjósolhatatlan, hogy a HospInvest és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár között most megkötött finanszírozási szerződés egyben a háború megnyerését is jelenti-e a több Heves megyei kórházat is tulajdonló részvénytársaság számára, avagy csak egy fontos csatáét.

Stanga István

Talán még két napja sincs, hogy arról érdeklődött az egyik kommentező, egri létemre vajon miért nem foglalkoztam ezidáig a hevesi megyeszéhely kórházának a sorsával, jóllehet napjainkra szinte egyetlen olyan újságíró sem maradt kis hazánkban, aki ne mondta volna el a véleményét az úgynevezett kórházvédők és az egészségügyi intézmény működtetését átvenni kívánó HospInvest immár hónapok óta folyó áldatlan küzdelmével kapcsolatban. És bár az, amit akkor elmondtam a kérdezőnek, vagyis hogy pechemre túl jól (megkockáztatom: a kelleténél is jobban) ismerem e színvonaltalan „szappanopera” legfőbb szereplőit) természetesen mára sem változott, most mégis írok a történetről, miután annak egyik fejezete lezárult. Aztán hogy a HospInvest és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár között most megkötött finanszírozási szerződés egyben a háború megnyerését is jelenti-e a több Heves megyei kórházat is tulajdonló részvénytársaság számára, avagy csak egy fontos csatáét, ez idő szerint megjósolhatatlan, amiként az is, hogy a november 1-jétől immár az egri gyógyító munkát is „vezénylő” cégnek milyen várt, illetve előre nem látható nehézségekkel kell majd szembenéznie. Más kérdés persze, hogy amilyen ingoványos talajon kénytelen mozogni a HospInvest, legalább annyira lehetnek bizonytalanok például az intézmény dolgozói is, hiszen ma sem sokkal többet tudni a súlyponti kórház leendő „gazdájáról”, mint lehetett a csatározások előtt. Igen, merthogy a vita nem arról szólt, amiről szólnia kellett volna..., az észérvek érzelmekkel, a szakmai elképzelések pedig rendre politikai szándékokkal ütköztek, ami már eleve lehetetlenné tette az álláspontok közeledését.

A kórház dolga tehát – mint szinte minden kérdés ebben az országban – átpolitizálódott, így aztán némelyekben ez az egész sztori körülbelül úgy csapódott le, hogy tudniillik a szocialista megyei önkormányzat „át akarja játszani” az intézményt a HospInvestnek, és ezt a szándékot szeretné meghiúsítani a jobboldal, illetve annak vezető ereje, az egészségügyi privatizációt ellenző (?) Fidesz. És minthogy az ügy az első pillanatoktól kezdve a politikai hitvallás részévé vált, már szóba sem kerül(het)tek azok a kérdések, amelyek normál esetben mindennél fontosabbak lettek volna..., így például az, hogy hogyan kívánja kezelni a cég a kórház sok százmilliós adósságát, hogy pontosan mely területeken és mennyiből akar fejleszteni, hogy mikor és miben érzékelhetjük majd a folyton emlegetett magasabb színvonalú szolgáltatást, és így tovább, és így tovább. Mit kaptunk ehelyett? Botrányt, botrányt, botrányt. Volt itt minden, üvöltés és sárdobálás, riogatás és zsarolás, megfélemlítés és vádaskodás, tüntetés és megint csak tüntetés, névtelen és hamisított levelek..., és akkor még egy szót sem szóltunk a kórház átadása ellen titltakozó Gój motorosokról (hogy nekik mi közük a dologhoz, fel nem foghatom) avagy az örökifjú Cser Ágnes és az örökmozgó Gaskó István alkotta párosról, amelynek tagjai szinte mindenütt ott teremnek, ahol csak egy kis tüntetésre is mód nyílik. Megjegyzem számomra ők nagyjából annyira „hitelesek”, mint mondjuk az a kórházvédő, akit már egy sor munkahelyről kiebrudaltak alkohol- és egyéb problémák miatt, vagy az a másik, aki sokkal inkább az orvosi melléfogásai révén vált országosan is ismertté, semmint a hozzáértése okán. Ja, és még valami... Nem tudom, észrevették-e, hogy a fentiek során egyszer le nem írtam le azt a szót, hogy „betegek”. Nem véletlenül, merthogy ebben a szomorú históriában talán róluk esett a legkevesebb szó. Holott – elvben – értük történne minden.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!