Hírek

2008.10.30. 08:19

Majdnem biztos költségvetés

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint majdnem teljesen biztos, hogy lesz parlamenti többsége a költségvetés elfogadásának, amely tartalmazza a napokban bejelentett intézkedéseket. Az ellenzéki pártok reakcióikban bírálták a kormány munkáját.

mti

Gyurcsány Ferenc szerint a megszorítások mindenkit érintenek, de nem egyformán. Mint mondta, legrosszabbul a menedzserek és a tulajdonosok járnak, majd a sorban a közalkalmazottak és a piacon dolgozók következnek. Hozzátette: a legkevésbé azok érzik meg a válságot, akiket a  szociális rendszer véd. Ezzel összefüggésben azt mondta, nem  kurtítják meg a gyermekekkel kapcsolatos támogatásokat, hanem ezeket  az év második felében az infláció mértékével növelni fogják és nem  vágják vissza a lakhatási támogatást sem, de akiknek tudnak munkát  adni, azoknak dolgozni kell. Gyurcsány biztonsági folyosónak, védőpajzsnak és garanciának nevezte az IMF hitelkeretet, amelyet tervei szerint nem költenek el. Ugyanakkor abban az esetben a felhasználását meg kell fontolni, ha lejár egy kötvény, amiért Magyarország 8 százalékos kamatot fizet, de csak 10-ért hosszabbítanák meg, hiszen akkor az IMF-hitel a várható 5-6 százalékos kamattal ennél olcsóbb.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese a kormányfői interjú után hangsúlyozta: pártja továbbra is támogatja a kormányt abban, hogy a stabilitás megteremtése után növekedési politikát folytasson. A szocialista politikus szerint sikeres volt a kormányzati intézkedés, amelyet a kabinet az elrettentő erejű támadás ellen Magyarország érdekében tett, és ezzel elérte a készenléti hitelkeret megszerzését.

Az SZDSZ nem ért egyet a miniszterelnök helyzetértékelésével - mondta Gulyás József, a párt ügyvivője. Nem azért volt szükség a hitel-megállapodás megkötésére, mert a kormány az utóbbi időben jól tette a dolgát, hanem éppen ezért, mert "a Magyar Köztársaság kormányai nem tettek meg mindent azért, hogy csökkentsék a gazdaság és a költségvetési politika sebezhetőségét". Ráadásul világossá vált, hogy a hitel-megállapodás kapcsán túl nagy a kormány mozgástere - ismertette az SZDSZ álláspontját Gulyás József.

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szégyenpadra ültette országot a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kért hitellel, a megszorításokkal pedig "brutális támadást" intéz nyugdíjasok és a közszférában dolgozók ellen - mondta Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője. Szerinte nyilvánvaló, hogy a "kormányzati alkalmatlanság, tehetetlenség, pipogyaság" vezetett idáig, miközben minden más európai uniós tagállam megtalálta a megfelelő válaszokat a válságra.

A KDNP szerint Gyurcsány Ferenc ismét hazudott. Patetikus színházi előadást láthattunk Gyurcsány Ferenctől a Magyar Televíziónak adott interjúban, amelyből az derült ki, hogy a kormányfő, Veres János és Bajnai Gordon mentették meg Magyarországot, holott mindegyikük tevékenyen részt vett abban, hogy az ország oda jutott, ahol ma van - összegezte a Kereszténydemokrata Néppárt véleményét a párt szóvivője. Halász Zsuzsa szerint arcátlan, hogy ezt a lépést Gyurcsány Ferenc hazafias tettnek tünteti fel.

Az MDF csalódott, mert a kormányfő első mondata a Magyar Televízióban nem a bocsánatkérés volt, Gyurcsány Ferenc egy mondatával sem érzékeltette felelősségét arra nézve, hogy ilyen nehéz helyzetbe került az ország - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke. A politikus hangsúlyozta: pártja köszöni Európának, hogy bizalmat szavazott Magyarországnak. Azért jó Európához tartozni, mert nem bünteti meg az országot a szocialista-liberális rossz kormányzás miatt - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!