Hírek

2008.10.07. 18:29

Még mindig nincs felelős a vonatbalesetben

Továbbra is folyik a vizsgálat a Monorierdőnél hétfőn történt vonatbaleset okairól. A balesetben négyen meghaltak, 3 súlyos és 19 könnyebb sérültet láttak el.

Boda Veronika

„A szakértők megvizsgálták a vonatok úgynevezett fekete dobozát, jelenleg az adatok elemzése és értékelése zajlik. A sebességmérő szalag vizsgálata során bebizonyosodhat az a feltételezés, hogy a balesetet okozó személyvonat a megengedett 15 kilométer per órás sebességet túllépte” – mondta kérdésünkre Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Továbbra is folyik a vizsgálat a Monorierdőnél hétfőn történt vonatbaleset okairól.
[/caption]

Az adatrögzítő elsődleges kiértékelése szerint a személyvonat az ütközést megelőzően 15 helyett 100-110 kilométeres sebességről kezdte a fékezést és 75-80 kilométeres sebességgel ütközött az előtte körülbelül 10-15 kilométeres sebességgel haladó InterCity vonat utolsó kocsijának.

Kavalecz szerint korai lenne kijelenteni, hogy személyi mulasztás okozta a négy halálos áldozattal járó balesetet, ezt csak a vasúttársaság, a rendőrség és a közlekedésbiztonsági szervezet független szakértői vizsgálata után lehet biztosan állítani.

Ami eddig biztos, hogy a vonalon kábelzárlat volt, de a műszaki hiba nem idegenkezűségből vagy kábellopásból eredt, és arról az előírásoknak megfelelően tájékoztatták a vonatvezetőket. „Ilyen esetben pedig a vasúti utasítások szigorú szabályainak betartásával a vonatok óránként legfeljebb 15 kilométeres sebességgel közlekedhetnek” – hangsúlyozta Kavalecz.

A nyílt vasútvonalon a vasúti térköz biztosító berendezés romlott el, így történhetett meg, hogy a vezetők és a vonalirányítók nem tudtak a vonatok helyzetéről és sebességéről. „Továbbá az eddigi szakértői vizsgálatok megállapították, hogy a vasúti pálya rendben volt, és mindkét vonat, beleértve a fékberendezéseket is, műszaki szempontból hibátlanul működött” – tette hozzá a szóvivő. A személyvonat vezetője azonban közölte: azért nem tartotta be a szabályt, mivel miután elindult az állomásról, feloldást kapott a sebességkorlátozás alól. Ezért 110 kilométeres sebességre gyorsított, és így már nem tudott megállni.

A baleset a politikai élet szereplőit is megérintette. A vizsgálatok eredményeiről és a sérültek állapotáról Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt folyamatosan tájékoztatták. A kormány és a MÁV vezetésének döntése értelmében vonatbalesetben elhunytak családtagjai négyszázezer forintos gyorssegélyt kaptak. A vonatbaleset miatt még hétfőn délután lemondott Szabó Pál közlekedési miniszter, valamint Kamarás Miklós a MÁV Zrt. igazgatóságának elnöke. Lemondásukat Gyurcsány Ferenc is elfogadta.

Heinczinger István, a MÁV vezérigazgatója szintén felajánlotta lemondását, azt azonban a kormányfő nem fogadta el.
Hétfőn Monorierdő megállóhelynél, körülbelül 10 óra 20 perckor a Nyíregyháza felől Budapestre tartó Hajdú IC-vonat utolsó szerelvényébe ütközött a Ceglédről ugyancsak Budapestre tartó személyvonat. Az IC az előírásoknak megfelelően, 15 kilométeres sebességgel haladt. A baleset következtében megsérül az IC-szerelvény utolsó kocsija, illetve a vele azonos irányban közlekedő személyvonat első két kocsija. A kármentesítés háromnegyed 10-re befejeződött, hajnalra visszaállt a menetrend szerinti közlekedés. A műszaki hibát pedig éjszaka kijavították. A vasúttársaság szerdára, a budapesti Nyugati Pályaudvarra rendkívüli véradást szervezett a balesetben megsérült utasok gyógyulásához.

A sérültek túl vannak az életveszélyen

A Monorierdőnél történt vonatbaleset után, a budapesti Merényi Kórházban ápolt betegek közül hatot a keddi nap folyamán hazaengedtek, így a kórházban jelenleg egy súlyos és két nem súlyos sérültet ápolnak.

Nagy László, az Állami Egészségügyi Központ intenzív osztályának vezetője elmondta, a vonatbalesetből hozzájuk szállított két súlyos sérült állapota szintén stabil és kielégítő. A balesetben megsérült fiatal német lányt az éjszaka folyamán többször megoperálták, ő arckoponya, gerinc- és végtagsérüléseket szenvedett. Állapota stabil, közvetlen életveszélyben nincs.

A Ceglédi Toldy Ferenc Kórházban összesen 23 beteget kezeltek. Hétfőn 19 járóbeteget ambulánsan elláttak, jelenleg négy fekvőbeteg tartózkodik még a kórházban – tudtuk meg Gyáné Évától, a kórház orvosigazgatójától.

Nagy László, az Állami Egészségügyi Központ intenzív osztályának vezetője elmondta, a vonatbalesetből hozzájuk szállított két súlyos sérült állapota szintén stabil és kielégítő. A balesetben megsérült fiatal német lányt az éjszaka folyamán többször megoperálták, ő arckoponya, gerinc- és végtagsérüléseket szenvedett. Állapota stabil, közvetlen életveszélyben nincs.

A Ceglédi Toldy Ferenc Kórházban összesen 23 beteget kezeltek. Hétfőn 19 járóbeteget ambulánsan elláttak, jelenleg négy fekvőbeteg tartózkodik még a kórházban – tudtuk meg Gyáné Évától, a kórház orvosigazgatójától. Továbbra is folyik a vizsgálat a Monorierdőnél hétfőn történt vonatbaleset okairól. Továbbra is folyik a vizsgálat a Monorierdőnél hétfőn történt vonatbaleset okairól. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!