Hírek

2008.10.04. 14:10

Mérgező kávét találtak Magyarországon

Magyarországon kívül Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában és a Fülöp-szigeteken is találtak melaminnal szennyezett tejterméket.

Ambrus Vilmos - Boda Veronika

Újabb melaminos termék Magyarországon: a Duna Tv értesülései szerint a Nestlé egyik kávéjában találták meg az egészségre káros szennyező vegyületet. A cég ellenőriztette az általa forgalmazott készítményeket. A fővárosi és Pest megyei főállatorvos hétfőn rendel el hivatalos vizsgálatot.
 
Cream Caffe Latte, ez az a termék, amelyben a határértéket meghaladó mennyiségű melamint találtak. A Bankokból érkezett öt és fél tonnányi készítmény emberi fogyasztásra alkalmatlan.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Élemiszer-biztonság Magyarországon kívül Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában és a Fülöp-szigeteken is találtak melaminnal szennyezett tejterméket.
[/caption]

„A teljes mennyiséget zároltuk. Hatósági mintavételre hétfőn kerül sor. A szállítási okmányok alapján megállapítottuk, hogy a teljes mennyiség hiánytalanul a raktárban található. Tehát kereskedelembe nem kerülhetett ebből a készítményből” – mondta Hajós Ádám fővárosi és Pest megyei főállatorvos.

Hajós Ádám hozzátette: hétfőn elrendeli a kereskedelmi vizsgálatot is. A Nestlé közleményében azt állítja, korábban ilyen terméket nem szállítottak.

Melaminnal szennyezett élelmiszert Magyarországon már korábban is találtak, nálunk is betiltották a forgalmazását. Hogy ennek ellenére maradt-e a polcokon egészségkárosító termék, azt nehéz kideríteni.

A hét közepére a kínai piacokról és üzletekből szinte kivétel nélkül eltűntek a tejport tartalmazó távol-keleti élelmiszerek. Pár cukorkát, kekszet és más nyalánkságot találtunk, amelyek tejport is tartalmaznak, azt azonban, hogy hány százalékban, nem derül ki a címkéjükről. Az elrendelt tejportilalom tehát olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy az árusok, csütörtök-pénteki bevásárlókörutunk idejére már arra a magyar szóra sem emlékeztek, hogy „tejpor” vagy „csokoládé”.

Pedig a budapesti kínai piacok körül található élelmiszerboltok korábban híresek voltak olcsó csokoládéikról, különféle édességeikről, és kávéba szánt tejporból is jónéhány hamisítvány közül válogathatott a bátor vásárló. A magyarul alig beszélő kínai árusok a néhány megmaradt tejport is tartalmazó élelmiszerekről kérdésünkre váltig állították, hogy „nem meilaimin, nem”. Volt olyan is, aki kérdezősködésünkre mérgesen kitessékelt az üzletből.

Hogy az árusok fejrázása garanciát jelent-e arra, hogy nincs a polcokon veszélyes élelmiszer? Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) szóvivője lapunknak elmondta: a pénzügyőrség semmit sem tehet a kínai élelmiszerekkel szemben. „A VPOP-nak nem hatásköre megvizsgálni, hogy egészséges az élelmiszer, vagy sem. Ha olyan termék érkezik az országba, amely engedélyköteles, akkor természetesen csak a megfelelő engedélyek megléte esetén engedjük be” – tette hozzá. Tudnivaló azonban, hogy forgalombahelyezés előtt már nem kötelező ellenőrizni az élelmiszereket.

Melamin a nagyvilágban

A Fülöp-szigetek egészségügyi ellenőrei harminc, Kínából származó tejtermékből kettőben találtak melamint – jelentette be az ország egészségügyi minisztériuma. A manilai kormány a múlt héten a vizsgálatok idejére felfüggesztette a kínai tejtermékek importját és értékesítését a szigetországban, miután Kínában négy csecsemő meghalt, és több mint 54 ezer megbetegedett a szennyezett tejtermékektől. Ausztriában egy grazi kínai étteremben, egy tejtartalmú italban találtak a vegyületből. Hollandiában Koala márkanév alatt árult importáruban, Belgiumban szintén a kínai Fehér nyúl cukorkában bukkant fel a melamin.

A múlt hét végén így a magyar hatóságok is vizsgálatot rendeltek el, amelynek célja volt felderíteni, hogy az itthon is kapható kínai édességek tartalmaznak-e az egészségre káros melamint. Pár nap alatt találtak is veszélyes anyagot tartalmazó terméket. „Eddig egyféle cukorkáról bizonyosodott be, hogy kis mennyiségben ugyan, de tartalmaz melamint. A fehér nyúl nevű édességből összesen 13 zacskóval találtunk, ezeket azonnal bevontuk” – mondta el a hét közepén Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetője.

A lefoglalt cukorkákban jóval az unió által megállapított határérték alatt volt a melamin aránya. Az ellenőrzéseket folytatják, mert előfordulhat, hogy boltokban vagy raktárakban még van a cukorkából, amit már a kis mennyiségű melamintartalom miatt is tilos forgalmazni. Bognár Lajosnak elmondtuk, hogy a tilalom ellenére mégis sikerült vásárolnunk tejpor tartalmú élelmiszereket, ráadásul olyanokat, amelyek címkéjén nincs feltüntetve, hogy hány százalékban tartalmaznak tejport. Ekkor derült ki, hogy az ellenőrzések szúrópróbaszerűek.

Tehát kötelező, de úgy tűnik a kereskedőkre van bízva, hogy bevizsgáltatják-e a tejporos élelmiszereket. „A kereskedőnek is van felelőssége: minden olyan terméket ki kell vonnia a piacról, mely 15 százaléknál több kínai tejport tartalmaz” – hangsúlyozta Bognár. „Csak a fokozottan kockázatos élelmiszereket vizsgáljuk. A többi tejport tartalmazó élelmiszert a vállalkozónak magának kell bevizsgáltatnia, bármely akkreditált laboratóriumban, vagy a szakigazgatási hivatalban. Amíg ki nem derül az adott termékről, hogy tartalmaz-e melamint, nem szabad forgalomba hozni. A pontatlan címke pedig nem a hivatal hatáskore” – tette hozzá.

Felügyelő a konyhán

„Az Európai Unió szabályozásának megfelelően 2007 óta kínai tejport tilos behozni a közösségbe, tehát az ilyen termék illegálisnak minősül” – tudtuk meg Süth Miklós országos főállatorvostól. A szakember emlékeztetett arra is, hogy a szabályozás és az EU-s előírások ellenére mégis előfordulnak a piacon olyan termékek, amelyek kínai fehérjeforrásból készülnek. Kérdésünkre, hogy várható-e szigorúbb ellenőrzés itthon, különösen a kínai éttermek körében, Süth Miklós úgy válaszolt, a hatóságok ezen a héten kifejezetten a kínai konyhákat és éttermeket ellenőrizték, de ennek ereményeiről még nem tud beszámolni.

Ugyakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenőrzések után sincs teljes garancia arra, hogy valahol nem bukkan fel melaminnal szennyezett termék. „Persze nem lehet megakadályozni, hogy egy kereskedő ne tegyen ki a polcra tejpor tartalmú élelmiszert, de mégis nagyobb a lebukás veszélye. Az elsődleges garancia maga a vállalkozó. Aki ugyanis védjegyjogosult, megnézi, hogy a másik mit árul, tehát érdekelt abban, hogy a többi kereskedő is ellenőrzött árut forgalmazzon” – hangsúlyozta Süth Miklós.

Emberre, állatra egyaránt veszélyes lehet

A melamin színtelen vagy fehér kristályos por, amely vízben rosszul oldódik. Kisebb mennyiségben nem mérgező, nagyobb mennyiségben a szervezetbe jutva hólyag- és veseköveket, illetve hólyagrákot okozhat, gátolja a vese működését. A melamint műanyagok, műanyag eszközök, például edények, tányérok, evőeszközök, illetve műgyanták készítéséhez használják. Fontos hangsúlyozni: a mostani, melaminnal szennyezett termékek körüli probléma attól különbözik a tavalyi, dioxinnal szennyezett guargumis ügytől, hogy a guargumi természetes anyag, ami adalékként jelen van bizonyos élelmiszerekben, míg a melamin hamisítás eredményeként jelenik meg. És nemcsak Európában, nemcsak Magyarországon.

Amerikában néhány éve kutyák hullottak el attól, hogy kínai eredetű, melaminnal szennyezett eledelt fogyasztottak. Magyarországon 2007 tavaszán hallisztben találtak melamint. Az eset érdekessége az volt, hogy a halliszt Spanyolországból származott, de alapanyaga minden bizonnyal kínai volt. A melamin egészségügyi határértéke 0,5 gramm/testtömeg kilogramm, vagyis egy 100 kilogrammos felnőttnél 500 miligramm a melamin egészségügyi határértéke. Felnőttek egyébiránt kevésbé vannak kitéve a melamin káros hatásainak, mint a gyermekek, vagy a csecsemők, mert többféle élelmiszert fogyasztanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!