Hírek

2008.10.24. 17:54

Mindenki kap egy órát

Szombatról vasárnapra ér véget a nyári időszámítás, amelytől kitalálói elsősorban energiamegtakarítást reméltek.

Gyükeri Mercédesz

Holnap kezdődik a téli időszámítás Magyarországon: ekkor hajnali háromkor két órára kell visszaállítani az órák mutatóit.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Szombatról vasárnapra ér véget a nyári időszámítás, amelytől kitalálói elsősorban energiamegtakarítást reméltek.
[/caption]

A Magyar Villamosenergia-Ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (MAVIR) adatai szerint a nyári időszámításnak köszönhetően évente 120-140 gigawattórával fogyaszt kevesebbet a lakosság, hiszen a tavaszi átállítás után egy órával később kell bekapcsolni a lámpákat. Éves szinten naponta megközelítően ezer háztartás energiafogyasztását takarítják meg. A tavaszi átállással az 5 milliárd forintos évi megtakarítás egyenlően oszlik el a fogyasztók között, és az sem mellékes, hogy a nyári időszámításról való átállás semmilyen többletköltséggel nem jár – még a közterületfenntartóknak sem, hiszen a magyar köztéri órákat antennával szerelték fel, amely a frankfurti atomórával jeleket véve maguktól átállnak.

Hogy az óra átállításával pénzt lehet spórolni, először Benjamin Franklin amerikai politikus és polihisztor fogalmazta meg a XVIII. század végén. Nem meglepő azonban, hogy az ötlet megvalósítása akkor fordult meg a politikusok fejében, amikor igazán fontos volt a megtakarítás: nagy válságok idején. Dúlt az I. világháború, amikor 1916-ban a német kormány elsőként élt ezzel a lehetőséggel, amelyhez néhány héttel később a britek is csatlakoztak. Akkor azonban nem egy órával, hanem húsz perccel tolták meg a mutatókat, ami komoly zavart okozott.

A háborús időkkel így az átállás is eltűnt, feltámadására egészen a II. világháborúig kellett várni. Valódi háborús időt éltek, ugyanis 1941-ben (az USA-ban a hadba lépés után, 1942-ben) vezették be, és másfél évig (az amerikaiaknál a háború végéig) nem is tekerték vissza a mutatókat.
Magyarország önállóan az ötvenes évek közepén élt a nyári időszámítás lehetőségével. 1954-57 között a villamosenergia-hálózat szűkösségéből eredő hiány enyhítésére alkalmazták, miután kiderült, kapacitásgondok elsősorban munkanapokon az esti órákban voltak.

Az óraátállítás igazi reneszánszát azonban az 1973-as olajválság hozta el. Miután az arab országok embargó alá vonták kőolajexportjukat a Nyugat mindennel megpróbálkozott az energiafogyasztás csökkentése érdekében. A nyári időszámítást először Franciaország vezette be 1976-ban, majd sorra követték a világ országai, Magyarország 1980-ban.

A kilencvenes évek közepéig nálunk a március végi előreállítás után szeptember végén állítottuk vissza az órát, ez azonban zavart okozott a nemzetközi menetrendekben. Az Európai Unió szabályozása alapján így 1996 óta a nyári időszámítás október utolsó szombatjáról vasárnapra virradóra ér véget, vagyis bő egy hónappal az őszi napéjegyenlőség után. Spórolni tehát aligha lehet ilyenkor, hiszen az az egy óra, amit este nyer a rendszer, a reggeli többletfelhasználással elveszíti.

Új menetrend a Malévnál

A téli időszámítás kezdete nem érinti a MÁV menetrendjét – tudatta a társaság. Néhány nemzetközi és belföldi vonat azonban a határállomáson, illetve a kiinduló állomáson várja be a téli időszámítás szerinti indulási időt.

A Malévnek szintén nem lesz éppen közlekedő járata, de ezen a napon lépteti életbe téli menetrendjét, amelyet – a társaság közleménye szerint – a téli igényekhez igazítottak. Egyes járatok sűrűbben, mások pedig ritkábban járnak majd, mint nyáron.

A Malévnek szintén nem lesz éppen közlekedő járata, de ezen a napon lépteti életbe téli menetrendjét, amelyet – a társaság közleménye szerint – a téli igényekhez igazítottak. Egyes járatok sűrűbben, mások pedig ritkábban járnak majd, mint nyáron. Szombatról vasárnapra ér véget a nyári időszámítás, amelytől kitalálói elsősorban energiamegtakarítást reméltek. Szombatról vasárnapra ér véget a nyári időszámítás, amelytől kitalálói elsősorban energiamegtakarítást reméltek. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!