Hírek

2008.10.09. 08:42

Módosítják az adótörvényeket

Valamennyi parlamenti párt az adóterhek csökkentését, a versenyképesség javítását tartja a legfontosabb feladatnak, az ezt szolgáló eszközök esetében azonban nincs egyetértés közöttük – derült ki az adótörvények általános vitájában szerdán.

mti

Az MSZP vezérszónoka elmondta: a foglalkoztatás növekedését várják a 4 százalékpontos járulékcsökkentéstől. Kovács Tibor utalt arra, hogy a javaslat 1,7 millió forintról 2 millió forintra emelné a személyi jövedelemadó kedvezményes kulcsának felső határát. Az előterjesztés értelmében megszűnik a társas vállalkozók különadója, módosul a társasági adó alapja, valamint kulcsa. Ez 16 százalékról 18 százalékra nő.

A cégautóadó mellett a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adójához is fűz majd módosító javaslatot az MSZP-frakció. Kovács Tibor közölte: ezek megemelésre nem egy, hanem két lépésben kerülne sor. A jövedéki adó körében a szocialisták kezdeményezik, hogy az üzemanyagok biotartalma 4,4 százalékról 4,8 százalékra emelkedjen, ezzel teremtve piacot a bioüzemanyagok gyártóinak.

Varga Mihány (Fidesz) nagy hibának nevezte a társasági adó 2 százalékpontos emelését, mivel ez elriaszthatja a befektetőket. A Fidesz javaslatait összefoglalva azt mondta: a kis- és közepes vállalkozások jussanak beruházási célú kedvezményhez, az alapvető élelmiszerek és a távfűtés áfája pedig kapjon kedvezményes kulcsot.

A politikus a világgazdasági helyzet lényeges megváltozása miatt a jövő évi költségvetési javaslat, valamint az adótörvények tervezett módosításainak visszavonását javasolta.

Hargitai János, a KDNP vezérszónoka kiemelte: a gazdaság dinamizálása érdekében a kormánynak nem szabad a külső gazdasági feltételek javulására számítania. Hozzátette: ehelyett olyan belgazdasági lépésekre van szükség, amelyek javítják az ország versenyképességét.
Kóka János (SZDSZ) elfogadhatatlannak nevezte a kormány adótervezetét, helyette „lényegében egykulcsos, 18 százalék közeli” személyi jövedelemadót, az átmeneti adók eltörlését, valamint a járulék- és adóbürokrácia csökkentését tartalmazó ezermilliárdos csomagot javasolt. A szabad demokraták úgy vélik, hogy csökkenteni kell az élőmunka terheit, hogy a kisvállalkozók törvényesen tudják alkalmazottaikat foglalkoztatni.

Herényi Károly (MDF) azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben csakis a versenyképesség javítása teremtheti meg a társadalmi igazságossághoz szükséges forrásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!