Hírek

2008.10.20. 11:07

Négyszáz település az OTP-s feketelistán

Mintegy négyszáz település lakói maradhatnak jelzáloghitel nélkül az OTP Bank szigorodó hitelkihelyezési gyakorlata miatt. A bank ugyanis a 3200 magyarországi település közül minden nyolcadikat a legrosszabb, III. kategóriába sorol az ott lévő ingatlanok forgalomképessége alapján.

ingatlanmenedzser.hu

A listáról a pénzintézet konkrétumokat nem árult el, ám szombati közleményében elismeri, hogy az OTP Csoport kockázati szempontból három kategóriába sorolja a településeket. A minősítés alapját objektív mérő- és mutatószámok – ingatlanforgalmi statisztikai adatok, KSH kistérségi elemzések (például migráció), új építésű ingatlanok és a forgalmazott ingatlanok arányszáma – adják.

Amennyiben az OTP Bank radikális – és pénzügyi szempontból logikus –gyakorlatát más pénzintézetek is követik, az épp a legszegényebb területek hitelfelvételi lehetőségét nullázhatja le, hiszen a többség számára egyetlen fedezeti lehetőség a saját ingatlan.

Információk szerint a hitelezésből főleg Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településeket zártak ki, ahonnan összesen 126 falu vált hitelképtelenné. A feketelistára Hajdú-Biharból 18, Tolnából 25, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 66, Somogyból 36, Békésből 19, Baranyából 103, Bács-Kiskunból 4, Nógrádból 1 település került fel. A legfejlettebb megyékből is van egy-egy falu a „feketelistán”: a Pest megyei Csörög, a Győr-Moson-Sopron megyei Károlyháza és a Fejér megyei Előszállás. Hét olyan megye van (Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád), ahonnan egy település sem tartozik a hitelképtelen kategóriába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!