Hírek

2008.10.03. 08:52

Nem hatékonyak az önkormányzatok

A jelenlegi önkormányzati rendszer sem szerkezetében, sem finanszírozásában nem tartható fent, mivel a működésképtelenség felé visz – közölte csütörtökön Zalakaroson mintegy száz települési vezető előtt az önkormányzati miniszter.

mti

Gyenesei István a Garantiqua Polgármesteri Napok rendezvényén azt mondta: „kevesebb önálló hivatal, több körjegyzőség”, utalva arra, hogy a kiadások és a szervezeti lehetőségek javításáért szükség lenne a változásokra.

A 2009-es költségvetésben várhatóan 3500 milliárd forint szerepel az önkormányzatok oldalán, ebből az állami költségvetés 1422 milliárd forint támogatást biztosít a településeknek. A növekedés minden más ágazatnál nagyobb, 8,7 százalékos, de a források nagyobb részének, mintegy 60 százalékának biztosítása a településektől függ – mutatott rá.

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy az önkormányzatok folyamatosan növekvő kötvénykibocsátása jelentős veszélyeket rejt magában. Ha működésre fordítják a pénzt, a nem túl távoli jövőben törlesztési problémák lehetnek, ami az eladósodás miatt elkerülhetetlenné teszi az állami beavatkozást.

Úgy fogalmazott: „a megyék a kötvénykibocsátással a saját sírjukat ássák”.

Az önkormányzati területet érintő jövő évi változásokról elmondta: a kormány és az önkormányzatok egyeztető fórumán konszenzus mutatkozik abban, hogy csökkenjen a képviselő-testületek létszáma. Megszűnne a bizonyos körben most kötelező könyvvizsgáló alkalmazása, a feladatot az Állami Számvevőszék venné át.

Kiterjesztenék a vagyonkezelői jogot a jogi személyiséggel rendelkező társulásokra is, és hatékonyabban lehetne fellépni a kötelező önkormányzati közszolgáltatási feladatok elmulasztása esetén. Enyhítenék a körjegyzőségek alapításának feltételeit, így a nem közvetlenül szomszédos települések is létrehozhatnának közös hivatalt.

Valamelyest erősítenék a polgármesterek és alpolgármesterek jogállását a testületekkel szemben, ugyanakkor azokon a településeken, ahol 500 vagy 1000 alatti a lakosok száma, csak társadalmi megbízatású polgármesterek lennének – sorolta Gyenesei István. Hozzáfűzte: erről még nincs végleges döntés.

Elmondta azt is, hogy az önhibáján kívül hátrányos helyzetű települések pályázati lehetőségeit ismét szélesítenék, ehhez bővülne az állami forrás is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!