Hírek

2008.10.13. 19:05

Nemzeti csúcs vagy nagykoalíció?

A pénzügyi válság lassan nemzeti egységet kovácsol a magyar parlamentben is. Ennek első jele, hogy a fideszes és KDNP-s képviselők nem vonultak ki hétfőn a parlamenti ülésteremből Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtti felszólalásáról.

Vég Márton

„Az október 18-i nemzeti csúcsnak meg kell mutatnia, hogy a válság kivédésében egységesek vagyunk. A tanácskozásnak segítenie kell, hogy 2009-re széles körű gazdasági, társadalmi megállapodás jöjjön létre jövedelmi és bérügyekről, a költségvetés és az adózás kérdéseiről”
– fogalmazott a miniszterelnök.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A pénzügyi válság lassan nemzeti egységet kovácsol a magyar parlamentben is.
[/caption]

Elmondása szerint a kormány nyitott arra, hogy a 2009-es évet követő időszakra középtávú megállapodás jöjjön létre egyebek mellett az euró bevezetésének menetrendjéről, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságáról, a takarékos állami működésről és a pártfinanszírozásról. Gyurcsány egy, a bérekről szóló javaslatot is bejelentett.

„A munkaadók garantálják a bérek reálértékének megtartását, míg a munkavállalók ne álljanak elő a reálbéren felüli követelésekkel. Erre azért van szükség, hogy ne kerüljenek veszélybe a munkahelyek tízezrei” – hangsúlyozta. Tudni kell, hogy a Miniszterelnöki Hivatal 61 meghívót küldött ki a nemzeti csúcstalálkozóra, amelyet a tervek szerint a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartanak. „A miniszterelnök javaslatot tesz ugyan, de nem akarja megszabni a csúcstalálkozó működésének formáját vagy szabályait, ez a következő napok előzetes egyeztetésein, illetve a helyszínen, a résztvevők javaslata alapján alakul ki” – mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő.

A Fidesz bár gesztust gyakorolt azzal, hogy nem vonult ki az ülésteremből, a nemzeti csúcson azért valószínűleg nem képviselteti magát. „Új testületek gründolására nincs idő, és nem oldja meg a helyzetet. Ehelyett azonnali cselekvésre van szükség” – mondta Varga Mihály. A Fidesz alelnöke hozzátette: a nemzeti csúcsra még nem kaptak, ezért még nem is döntötték el, hogy részt vesznek-e rajta vagy sem. Az ellenzéki párt szerint nem a reálbérek befagyasztására van szükség, hanem adócsökkentésre.

„Nemzeti egységkormány vagy nagykoalíció létrehozását kellene az MSZP elnökének a nemzeti csúcson indítványoznia” – javasolta Tóth Károly szocialista képviselő az MSZP-frakció tegnapi ülésén. Szerinte miután a ország túlélte a válságot, utána kellene azon versenyezni, hogy „egy rendbejött országot ki vezet”.

Az SZDSZ elnöke viszont úgy látja, hogy nem nemzeti csúcsra van szükség, hanem cselekvőképes kormányra. Ennek ellenére a liberálisok biztosan elmennek a tanácskozásra. A kereszténydemokrata Semjén Zsolt szerint a neoliberális gazdaságpolitika csődjét jelzi a világméretű válság. „A korrupt bankárok és bankok tevékenységének árát pedig most Mari nénivel és Pista bácsival akarják megfizettetni” – tette hozzá a KDNP elnöke. Dávid Ibolya pártelnök pedig jelezte: az MDF kész jelen lenni a miniszterelnök által kezdeményezett fórumon.

„A kormány visszavonja a jövő évi adótörvény- és költségvetési javaslatot” – derült ki Szili Katalin házelnök tájékoztatásából a házbizottság hétfői rendkívüli ülése után. A költségvetést a kormány pénteken új formában benyújtja. Veres János pénzügyminiszter erről mindössze annyit árult el: jelenleg arról van kormánydöntés, hogy a kabinet visszavonja az adótörvényeket. A hogyan továbbról nem kívánt nyilatkozni. „A jelenlegi gazdasági helyzetben nem volt tartható az adótörvény” – mondta Veres. Kitérő választ adott arra, hogy mi lesz így a gazdaság fehérítését célzó lépésekkel és az adóegyszerűsítéssel. „Az energiacégekre vonatkozó 8 százalékos különadót, a Robin Hood-adót is vissza kellene vonni” – javasolta Szanyi Tibor MSZP-s képviselő.
A kormány erre egyelőre nem nyitott.

A pénzvilág Magyarország mögött áll

„Magyarország a nemzetközi pénzügyi válság első hullámának támadását elhárította” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök elégedetten jelentette be, hogy hazánk a régióban elsőként képes volt megszerezni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU esetleges pénzügyi támogatását is. Gyurcsány ugyanakkor leszögezte: a negatív folyamatoknak várhatóan itt még nincs végük, ezért fenntartják a hazai és nemzetközi pénzügyi szervezetekkel a szoros kormányzati együttműködést. „Ám fontos, hogy a bankok és biztosítók stabilak, képesek kiszolgálni ügyfeleiket és sikeresnek tartják az elmúlt napok lépéseit, további átfogó teendőkre nincs szükség” – fogalmazott. Szerinte a világnak látnia kell, hogy Magyarországnak erős szövetségei vannak, így tízszer is meggondolja bárki, hogy szembemenjen vele.

„Az IMF párbeszédet folytat a magyar hatóságokkal és az Európai Unióval a Magyarországot érintő kihívásokról és arról, hogy adott esetben technikai és pénzügyi segítségben részesítse az országot” – olvasható a szervezet tegnapi közleményében. Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója ebben megállapította, hogy „a globális pénzügyi válsághelyzet következtében a magyar államkötvénypiac és más kulcsfontosságú piacok nyomás alá kerültek az elmúlt napokban”. Jó döntésnek nevezte, hogy a magyar kormány megemelte a betétbiztosítási garanciáikat, összhangban az EU szintjén megtett lépéssel.

Megszavazták a betétbiztosítási összeghatár megemelését

Egyhangúlag szavazta meg tegnap a parlament a betétbiztosítás összeghatárának 6 millióról 13 millió forintra emelését. Egyúttal eltörölték azt a szabályt, amely szerint a kártalanítás mértéke 1 millió forintig 100 százalék, afelett pedig 90 százalék. Jelenleg 13 ezer milliárd forint betét van a magyar bankokban. A 6 milliós határ alá 7-8 milliárd forint esik, ebből a garantált összeg 5-6 milliárd forintra tehető. A 13 millióra emelt értékhatár viszont már biztosítottá teszi a betétek 90 százalékát. Az Országos Betétbiztosítási Alap helytállása úgy valósul meg a magasabb összegre, hogy ha fizetnie kellene, és erre nem elég a kasszájában lévő 60-70 milliárd forint, akkor hitelt vesz fel, amelyre az állam garanciát vállal. A 13 millió forint felett a kormány nyújt garanciát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!