Hírek

2008.10.25. 04:38

Nincs kedvem tanúskodni! Muszáj elmennem?

A válóperével kapcsolatos vagyonmegosztási perre beidéztette a bíróságra tanúnak egyik olvasónkat a szomszédja. A hölgy nem akar belekeveredni a dologba. Mit tehet?

R. V.

A tanúskodás nem kedv kérdése. Semmi mást nem tehet a kedves olvasó, minthogy elmegy – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Választhatja, persze, a rögösebbik utat: fizethet. A törvény szerint ugyanis a beidézett tanúnak kötelessége megjelennie a bírósági tárgyaláson. Ha ezt nem teszi, rendbírsággal sújthatják, aminek összege ötszázezer forintra is rúghat.

Aki tehát attól tart, hogy tanúnak beidéztet valakit, és az illető nem megy el, annak nincs mit félnie. Ha büntetőperre idéznek meg valakit, és nem jelenik meg, a rendőrség az illetőt elővezetheti. Mondjuk reggel 8 órakor kezdődik a tárgyalás, és hajnali 5-kor a hatóság kopogtat az ajtaján, és magával viszi őt. Az előállítás költségei ugyancsak a tanút terhelik. Ami a rendbírságot illeti, azt a polgári peres eljárások és büntetőperek során ugyanígy kiszabhatják. (Elővezetés csak a büntetőpereknél van.) Az ügyvédekre ugyanez vonatkozik. Ha, például, a vádlott védője nem jelenik meg a tárgyaláson, és előzőleg nem mentette ki magát elfogadható indokkal, őrá is komoly rendbírságot szabhatnak ki.

A bíró nemcsak idézést, de értesítést is küldhet. Ő dönti el, melyiket kapja a tanú. Az értesítésre nem kötelező megjelenni. Ha idézést kapunk egy tárgyalásra, és aznap vis maior (előre nem látható, kivédhetetlen esemény) történik, természetesen más a helyzet. (Például megbetegszünk, elüt minket egy autó, vagy máshol az országban egy másik fontos tárgyalásunk van.) Ilyenkor igazolni kell a távollétet, és a tárgyalást elnapolhatják, minket pedig nem büntetnek meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!