Hírek

2008.10.21. 17:51

Orbán: a forintválság megoldása a miniszterelnök-csere

Orbán Viktor szerint a miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak, az MSZP-nek gondoskodnia kell arról, hogy cselekvőképes vezető álljon az ország élén.

mti

A Fidesz elnöke, miután a Budapest Értéktőzsde vezetőivel tárgyalt kedden, arról is beszélt, hogy 10 milliárd eurós növekedési programra van szükség. Orbánt Cselovszki Róbert, a BÉT megbízott elnöke, Mohai György, a BÉT vezérigazgatója és Tóth Attila vezérigazgató-helyettes fogadta, a pártelnököt Matolcsy György volt gazdasági miniszter, Varga Mihály Fidesz-alelnök, valamint Járai Zsigmond volt jegybankelnök és Szapáry György volt jegybanki alelnök kísérte el.

Orbán Viktor a több mint egyórás találkozó után a kormány devizahitelekkel kapcsolatos elképzeléseire vonatkozó újságírói kérdésre azt mondta: nem érti az ütemezést, mert ebben a pillanatban még kezelhetőek a devizahitelek. Szerinte azzal viszont, hogy a kormány bejelenti, hogy a devizahitelek válságba fognak jutni, azt jelzi előre, hogy a forint tovább fog gyengülni. "Ha persze a forint beszakad, akkor szükség lehet olyasmire, amin a kormány most töri a fejét, de lehet, hogy már tudnak valamit a forint jövőjével kapcsolatban, amit mi még nem" - jegyezte meg.  

Szerinte az elmúlt időszakban a kormányzat a forintot mesterséges eszközökkel, mesterségesen erős állapotban tartotta, ha  viszont árfolyam a reális áron mozgott volna 250 és 260 forint  között, akkor jelenlegi 274 forintos euróárfolyam nem keltené az összeomlás érzését, és nem alakult volna ki egy rossz pszichózis. "A forinttal nincsen nagyobb baj, a forinttal akkor lesz baj,  hogy ha nem tudjuk a bizalmi válságot megoldani. A miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak. Ezzel a bizalmi  helyzettel, amiben most a miniszterelnök és kormány van, nem lehet a  forint esését megakadályozni" - jelentette ki a pártelnök, aki  szerint a bizalmi válságot a rossz vezetés okozza, egy jobb  vezetéssel viszont megoldható a bizalmi válság, megvédhető a forint  is.

A pártelnök ezért azt kérte az MSZP-től, hogy sürgősen oldja meg a vezetési válságot, és gondoskodjon arról, hogy cselekvőképes  vezető álljon az ország élén, mert a mostani vezetővel nem lehet  elkerülni, hogy a forint megroppanjon, hogy a meginduljon a gazdaság  visszaesése, hogy több mint 200 ezer ember állása veszélybe kerüljön. Orbán Viktor kérdésre válaszolva aggasztó jelnek nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc felhívta Putyint. A pártelnök úgy fogalmazott: maga  a hír "elég rosszul hangzik", "Izlandon is így kezdődött". Hozzátette: nyilván senki sem kívánja Magyarországon, "hogy a  pénzügyi válság eredményeképpen Magyarország orosz kézre jusson", ezért még azelőtt meg kell oldani Magyarország bizalmi válságát, mielőtt a helyzet odáig súlyosbodna, hogy az oroszokon kívül másra nem lehet számítani.

"Ha mi magunk gerjesztjük azt a hírt, hogy felhívjuk Putyint,  hogy devizahiteleket ütemezünk át, hogy világbankhoz fordulunk, ha  mi magunk gerjesztünk magunk körül válsághangulatot, akkor lesz is  válság" - fogalmazott a pártelnök, aki szerint a szocialista párt  vezetői nem értik a válság a lényegét, csupa olyan intézkedést  jelentenek be rossz ütemben, amelyek csak súlyosbítják a helyzetet.

Hangsúlyozta: Magyarország mostani, katasztrófához közeli állapota nem következik a gazdaság helyzetéből, a magyar gazdaság  sokkal jobb állapotban van annál, mint amilyen híreket készpénznek  vesznek róla a világ pénzügyi központjaiban. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy "első lépésként egy 10 milliárd eurós növekedési  programot kellene meghirdetni, amiből 5 milliárd euró az  adócsökkentés, és 5 milliárd pedig európai uniós pénz". Utalt arra, hogy Európában szinte minden ország valamiféle növekedésélénkítő csomagot indít el, van, ahol jelentős  adókedvezményekkel, van ahol célzott tőkejuttatásokkal, eközben  Magyarország megszorítást akar bevezetni.

A Fidesz elnöke úgy látja, hogy ha jó gazdaságpolitikát folytatnak, akkor fenntartható az "arany háromszög", vagyis a szociális és pénzügyi egyensúly, valamint az adócsökkentésre épülő  növekedési program. Kérdésre válaszolva kijelentette: az azonnali adócsökkentés híve, egyszerre hajtaná végre az adó-és járulékreformot, a  foglalkoztatási-, a fejlesztéspolitikai- és kormányzati-politikai  reformot, mert rossz gondolatnak tartja, hogy először stabilizálni  kell a helyzetet, és csak azután jöhet a növekedés, holott a  növekedés maga a megoldás. Ezt ahhoz hasonlította, mint amikor azt mondták, "először le kell rakni a szocializmus alapjait, és ha sikerül, akkor jön majd a fejlett szocializmus".

Orbán Viktor szerint a válság megoldásában a tőzsdéknek egy nagyságrenddel nagyobb szerepet kellene játszaniuk, a tőzsde segíthet abban, hogy az emberek minél több pénzt takaríthassanak meg. Támogathatónak nevezte, hogy a hosszú távú befektetési számlákra elhelyezett összeget le lehessen írni az adóalapból, valamint azt  is, hogy az állam nyújtson segítséget azoknak a cégeknek, amelyek  tőzsdére szeretnének menni. Kijelentette: ha Magyarország az euróövezet tagja lenne, akkor a  pénzügyi rendszerét nem rázná meg ennyire a válság, "Lám Szlovénia  is könnyebben éli túl a válságot, sőt az előszobában tartózkodó  Szlovákia is fölényes nagy hangon oktatgathat bennünket, csak azért mert az euróbevezetés árnyékában érezheti magát" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz támogathatónak tartja például az OTP esetében, hogy állami beavatkozás mentsen meg nem állami bankot, Orbán Viktor azt mondta: minden megoldást készek megfontolni, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy mindenfajta államosítást  megelőzően, a tulajdonosokkal meg kell egyezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!