Hírek

2008.10.15. 18:27

Orbán Merkelnél is lobbizik Gyurcsányért

Valóságos belpolitikai szenzáció, hogy Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor közösen lép fel Brüsszelben annak érdekében: az Európai Unió támogassa a hitelválsággal kapcsolatos magyar kezdeményezéseket.

Ambrus Vilmos - Németh Márk

Brüsszelben tárgyalt szerdán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A kormányfő a hitelválságot tárgyaló EU-csúcson vett részt, az ellenzéki politikus az Európai Néppárt vezetőivel találkozott. Azt akarták elérni, hogy az unió támogassa azokat a magyar javaslatokat, amelyeket a miniszterelnök terjesztett elő a csúcsértekezlet vitájában.

[caption id="" align="alignleft" width="379"] Valóságos belpolitikai szenzáció, hogy Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor közösen lép fel Brüsszelben annak érdekében
[/caption]

Gyurcsány javaslatai értelmében megváltozna a kohéziós politikai szabályozás a kis- és közepes vállalatok javára, így az egyes programokon belül kisebb lenne a nemzeti hozzájárulás minimálisan megkövetelt mértéke. A második javaslat egy maastrichti kritériumot érint. E szerint recessziós időben fel kellene függeszteni a GDP arányosan 3 százalékos államháztartási hiány további csökkentésére vonatkozó kötelezettséget. Gyurcsány javasolja továbbá, hogy az Európai Központi Bank, függetlenül attól, hogy egy ország tagja-e az euróövezetnek, ugyanazokat az intervenciós eszközöket használhassa az Európai Unió tagjainak esetében. A negyedik javaslat szerint a pénzügyi felügyeletek tevékenységében új, egységes EU-szabályozásra van szükség.

Gyurcsány brüsszeli sajtótájékoztatóján még az állam- és kormányfők csúcstalálkozója előtt úgy fogalmazott, folyamatos kezdeményezésekkel kell üzenni a piacoknak, hogy Magyarország gazdasága, költségvetési és pénzügyi pozíciója, a magyar bankrendszer elég erős ahhoz, hogy kibírja a pénzügyi válság okozta nyomást. A kormányfő a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodásról elmondta, az elsősorban lehetőség az ország számára, hogy megerősítse pozícióját. „Az IMF kulcsfontosságú partnere Magyarországnak, abba a szövetségesi körbe tartozik, amelyet az ország vezetése az adott helyzetben kidolgozott gazdaságpolitika támogatásához keres” – mondta Gyurcsány.

Orbán eközben Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnöknél, az EU soros elnökénél és Angela Merkel német kancellárnál is közbenjár a magyar javaslatokért. A Fidesz elnöke szerint a néppárti vezetők egyetértettek abban, hogy a közös uniós fizetőeszköz, az euró hiányában ez az Amerikából kiindult válság valószínűleg maga alá temette volna az európai nemzetek pénzügyi rendszereit.

Rémhírek és spekulánsok támadják az országot

Rémhírek hatására zuhant tegnap a BUX és a forint is: a nemzetközi sajtóban ugyanis olyan cikkek jelentek meg – többek szerint spekulánsok által terjesztett pletykák nyomán –, miszerint Izland után hazánk lehet a következő ország, amelyet magával ránthat a gazdasági válság. Ez utóbbiak alapján hasonlítunk a szigetországra abból a szempontból, hogy nagyon ki vagyunk szolgáltatva a külföldi hiteleknek, a magas adósságállományon keresztül pedig sebezhető gazdaságunk, és így devizánk van.

Természetesen Magyarország európai uniós tagként, és szükség esetén korlátlanul beígért IMF- és EU-s pénzügyi segítséggel a háta mögött, az izlandinál jóval kisebb egyensúlyhiánnyal és pénzügyi szektorral valójában közel sem olyan sebezhető, mint a szigetország, azonban a mostani nemzetközi pánikhangulatban a józan ész már nem mindig hat.
Ennek megfelelően a óriási zuhanás volt tegnap a Budapesti Értéktőzsdén, a BUX 1953 pontos, 11,88 százalékos eséssel, 14 484,10 ponton zárt. A forintnak is nehéz napja volt: hét százalékos napon belüli zuhanás utánaz euróval szembeni jegyzések amellett ugrottak 270 fölé, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Király Júlia jegybanki alelnök is a piac stabilizálását célzó lépések megtételének lehetőségéről nyilatkozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!