Hírek

2008.10.21. 17:20

Tariceanu: kisebbségi törvény csak a választások után

Csak a következő román parlament dönthet a kisebbségi törvényről - mondta Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök kedden Szegeden. Gyurcsány Ferenc szerint érdemes támogatni a kulturális autonómiát.

mti

Nyilvánvaló, hogy már csak negyven nap van a választásokig és a parlament gyakorlatilag felfüggesztette működését. Semmi esélye nincs annak, hogy a parlament jelenlegi ülésszakán elfogadja ezt a törvénytervezetet. Ez olyan cél, amelyet a következő kormánynak kell elérnie - mondta Calin Popescu Tariceanu az MTI kérdésére a magyar-román kormányülés utáni sajtóértekezleten.

Minden országban fontos, hogy a kisebbség megőrizze kulturális és történelmi identitását, igaz ez a magyar kisebbségre Romániában éppúgy, mint a román kisebbségre Magyarországon - hangsúlyozta a  kormányfő. A román miniszterelnök támogatja a kulturális autonómiát, de szerinte ennek nem szabad a kisebbség elszigetelődéséhez vezetnie, mert az a következő generációk életére is hatással lehet. Már ma is széleskörű jogok illetik meg a kisebbségeket Romániában. A kisebbségi törvény pedig nem tesz mást, csak egy jogszabályban egyesíti a már létező törvényeket - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint az autonómia összhangban van az európai normákkal és elvekkel. A kulturális értelemben sokszínű Európában a  nyugalmat és békét jól szolgálhatja a különböző típusú autonómiák létezése - tette hozzá a miniszterelnök. „Ha valamelyik nemzeti kisebbség meg szeretné teremteni a maga kulturális autonómiájának különböző formáit - legyenek intézményei, legyenek iskolái, legyen újságja - azt lehet és érdemes támogatni. Ez nem elvesz egy országból, hanem hozzátesz" - mondta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: a nemzeti kisebbségeket megilletik azok a jogok, amelyek ahhoz kellenek, hogy megélhessék maguk nemzeti identitását, többes identitását, ápolhassák saját nyelvüket.

A régióban van olyan ország, amely szerint az autonómia az állam széteséséhez vezet. Ezek azonban túlzott és megalapozatlan félelmek.  Romániában azonban most lényegesen több a megértés a kérdésben, mint néhány évvel ezelőtt - fűzte hozzá Gyurcsány Ferenc. A magyar-román kormányülést értékelve a kormányfő kiemelte: ma már sokkal inkább építkezésekről szólnak ezek a találkozók, lényegesen kevesebb a konfliktus a román és magyar közösségek között a határ mindkét oldalán. „Az elmúlt négy évben összességében a magyar-román viszonyban áttörést sikerült elérni” - hangsúlyozta.

A keddi kormányülésen a két fél egyetértetett a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport felújításával, a munkálatok jövőre be is fejeződhetnek. Battonyán pedig nemrég fejeződött be egy egymillió euró értékű iskolafelújítás. A munkálatokhoz Bukarest is hozzájárult - tette hozzá a miniszterelnök. A kormányülés után a két miniszterelnök közösen koszorúzta meg a  román-magyar megbékélési tervezetnek emléket állító táblát. A  dél-alföldi városban 1849-ben írták alá román-magyar megbékélési  tervezetet. Ez a dokumentum külön nemzetiségként ismerte el az erdélyi románságot. A megbékélési tervezet több kulturális és gazdasági jogot biztosított a románságnak.

A koszorúzás után néhány járókelő a kormányfő lemondását  követelte, ahogy Gyurcsány Ferenc elhaladt mellettük. Tüntetést azonban a tervek ellenére végül nem szerveztek a kormányfői találkozó ellen. Calin Popescu Tariceanu a koszorúzást követően a magyarországi román közösség képviselőivel találkozott a szegedi főkonzulátuson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!