Hírek

2008.10.11. 22:33

Torghelle reneszánsza

Győzelemmel folytatta szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a vb-selejtező-sorozatban: különösen második félidei jobb játékával magabiztosan győzte le az eddig a csoport élén álló albán válogatottat. A gólokat Torghelle és Juhász fejelte.

Dénes Tamás

Erwin Koeman okkal titkolózott az összeállítással. A hét közben sérüléssel nyűglődő játékosai közül csak Huszti Szabolcsot állította a kezdő tizenegybe, így Vadócz helyén, de nem teljesen az ő szerepkörében Halmosi Péter, míg balhátvédként Bodor Boldizsár helyett Bodnár László kapott játéklehetőséget. Buzsáky Ákos végül kimaradt, Torghelle Sándor került a csapatba, így két csatárral kezdett a válogatott.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Ennél a helyzetnél még örültek az albánok, Bodnár László nem tudta a kapuba lőni a labdát. A második félidőben már nem volt kegyelem.
FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]Ami az első játékrészt illeti, a mezőnyfölény ellenére nem állítható, hogy hatékonynak mutatkozott a kétségtelenül üdvözlendő taktikai változtatás. A jelek szerint Erwin Koeman is passzívnak ítélte az öt héttel ezelőtti, a dánok elleni támadójátékot, ezúttal öt támadó szellemű középpályást vagy csatárt küldött pályára. Más kérdés, hogy az első félidő legnagyobb magyar helyzetét így is a szükségbalhátvéd, Bodnár László hagyta ki, már csak Arjan Beqajjal, az albán kapussal állt szemben, de túl sokat kivárt, és így végül nem tudott kapura lőni. Addigra már túl voltunk a vendégek két nagy helyzetén: előbb Bogdani 18 méteres lövését védte vetődve a sérült Babos Gábor helyére a csapatba visszakerült Fülöp Márton, majd Skela lökete után a labda a lécről pattant ki.

Mindkét holland kapitány (a magyarokat irányító Erwin Koeman és az albánokat dirigáló Arie Haan) elégedett lehetett az első 45 perc történéseivel, mivel egyikőjük sem cserélt. A „mi tulipánosunk” aztán a 48. percben még elégedettebb lehetett: Huszti Szabolcs beadása után Torghelle Sándor kihasználta, hogy a védők nem őrzik elég szorosan, és a kapuba fejelte a labdát. Az Augsburg csatára még a 2006–2007-es idényben, a PAOK játékosaként talált be válogatott mérkőzésen a kapuba, az albánok kapusa az első gólját kapta a selejtezősorozatban. Torghelle az emlékezetes gólok nagymestere, korábban – igaz, barátságos mérkőzésen – a németeknek és a braziloknak is lőtt gólt. Néhány perccel később a két németországi légiós újabb remek akció részese volt: Huszti Dzsudzsák Balázshoz passzolt, akinek a beadása után Torghelle csak néhány centivel fejelt a kapu mellé.

A második félidő első felére alapvetően megváltozott a játék képe. Egyrészt sokkal veszélyesebben támadott a magyar csapat, mint korábban, másrészt az albánok nem jutottak el Fülöp kapujáig. A félidő közepe felé Koeman kapitány észlelte, hogy a szervező, Hajnal Tamás elfáradt, ezért beküldte a helyére Buzsáky Ákost. Beállítása után is a magyar csapat birtokolta többet a labdát, és támadott veszélyesebben. Különösen Torghelle volt elemében, az ő – sajnos a kapu fölé szállt – lövése nyitotta az utolsó negyedórát. Nem sokkal később Huszti Szabolcs lőhetett szabadrúgást, körülbelül arról a helyről, ahonnan a Hannover győztes gólját csavarta a Bayern München elleni rangadón. Arjan Beqaj vetődve kiütötte a labdát.

Magyarország – Albánia 2:0

Puskás Ferenc-stadion, 20 ezer néző.

Játékvezető: Circhetta (svájci)

Magyarország: Fülöp – Szélesi, Vanczák, Juhász, Bodnár – Dzsudzsák, Dárdai, Hajnal (Buzsáky, 61.), Halmosi – Torghelle (Rudolf, 92.), Huszti (Huszti, 85.)

Albánia: Beqaj – Beqiri (Kapllani, 74.), Curri, Dallku, Vangjeli (Hyka, 56.) – Cana, Duro, Agolli, Lala, Skela – Bogdani

Gólok: 1-0 Torghelle (48.), 2-0 Juhász (81.)Arie Haan elégedetlen volt csatárai teljesítményével (mondjuk, ez nem meglepő…), ezért a jobbhátvédjét lehívta a pályáról, és beküldte a legutóbbi Eb-selejtező-sorozat leggólerősebb albán játékosát, Hajnal Tamás korábbi karlsruhei klubtársát, Kapllanit. Szerencsére nem albán, hanem magyar gól követte a cserét. Juhász Roland fejese el is döntötte a találkozót. Az Anderlecht légiósa egy bal oldali szöglet után, a hosszú oldalon érkezve úgy bólintott a kapuba, hogy a labda Beqaj lába között csorgott a hálóba.

Alig egy perccel később – a második játékrész legnagyobb albán helyzeténél – Agolli távolról kapura ívelt, miután Fülöp kissé kint állt a kapujából. Szerencsére a labda a lécről a kapu fölé pattant. Ez volt a mérkőzés utolsó nagy helyzete – atipikus, hogy az albánoké volt. A magyar csapat ugyanis ezen a mérkőzésen jobban és veszélyesebben játszott ellenfelénél, és megérdemelten nyert, három mérkőzés után négyre növelve pontjai számát. Folytatás szerdán, Máltán.

Játékvezető: Circhetta (svájci)

Magyarország: Fülöp – Szélesi, Vanczák, Juhász, Bodnár – Dzsudzsák, Dárdai, Hajnal (Buzsáky, 61.), Halmosi – Torghelle (Rudolf, 92.), Huszti (Huszti, 85.)

Albánia: Beqaj – Beqiri (Kapllani, 74.), Curri, Dallku, Vangjeli (Hyka, 56.) – Cana, Duro, Agolli, Lala, Skela – Bogdani

Gólok: 1-0 Torghelle (48.), 2-0 Juhász (81.) focilabda Ennél a helyzetnél még örültek az albánok, Bodnár László nem tudta a kapuba lőni a labdát. A második félidőben már nem volt kegyelem. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!