Hírek

2008.10.13. 18:01

Üzlettársaim pénzt követelnek, amiért kilépek

Olvasónk panaszolja: a kft., amelyből kilépett, kétszeres közzétételi díjat fizettetett vele. Tizenötezer helyett harmincezer forintot. Ezt ő sérelmezi. Kérdezi: jogos volt-e az eljárás?

Rados Virág

Ne higgyük, hogy ha kilépünk egy üzleti társulásból, annak nincsenek anyagi következményei. Ha ugyanis egy tag kilép a gazdasági társaságból, akkor a társaságnak módosítania kell a társasági szerződést. Ez pedig pénzbe kerül – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A módosítást ráadásul a Cégközlönyben kétszer közzé kell tenni, hogy az üzleti élet szereplői tisztában legyenek a változással.
A közzététel a társaságot terheli, de hogy az árát ki fizesse meg, az a felek megegyezésétől függ.

Az ügyvédi iroda nem látja sérelmesnek a történteket. Természetes, hogy a közzétételi díjat az fizeti meg, aki kilépett. Miatta kellett módosítani a társasági szerződést, és közzétenni a változást. A módosítás egyébként általában még sokkal nagyobb költséggel jár – tette hozzá a jogi szakember. (Ilyen például az illeték, a kötelező ügyvédi tiszteletdíj stb.) Az elmondottak szerint a társaság ezt magára vállalta. Vagyis nem terhelte velük a kilépő embert. Jobb tehát, ha a kedves olvasó örül, hogy ennyivel megúszta – rosszabbul is járhatott volna. Ami történt, az nem más, mint egyszerű költségmegosztás a tagok között.

Ha a kilépéssel járó költségeket nézzük, az érintettnek ez akár 80–100 ezer forintba is belekerülhetett volna. Az esetből úgy tűnik, a panaszkodó hölgy még jól is járt.

Mielőtt ítéletet alkotunk hasonló ügyekben, tájékozódjunk, és nézzük meg a másik oldalt. Ha a hölgy tisztában lett volna vele, milyen következtményekkel jár a kilépése, biztosan nem kezd el ágálni a történtek ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!