Hírek

2008.10.24. 07:26

Világszenzáció az állatkertben

Megszületett szerdán a Fővárosi Állat- és Növénykert várva várt orrszarvúja. Az apróság az első olyan orrszarvú a világon, aki fagyasztva tartósított hímivarsejtek felhasználásával, mesterséges úton fogant.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Egyelőre nem szabad őket zavarni.
[/caption]Anyja, Lulu 16 hónapig és 8 napig tartó vemhessége után szerdán hajnalban a világra jött a Fővárosi Állat- és Növénykert legfiatalabb orrszarvúja. Egy-két órával később a kicsi magabiztosan állt a lábain, és azóta már az emlőket is keresni kezdte. Természetesen a szakemberek felkészültek arra az esetre is, ha a kis orrszarvút mesterségesen kell nevelni, ám mindenki abban bízik, hogy erre nem lesz szükség. Lulu mindenesetre példás anyaként viselkedik az aprósággal.

Annak érdekében, hogy az anya-utód kapcsolat megszilárdulását semmilyen külső tényező meg ne zavarja, az állatkert munkatársai szigorú zárlatot vezettek be az „orrszarvú-szülőszoba” környékén. Az orrszarvúakhoz az állatkerti munkatársak közül is csak az oda beosztott gondozók, illetve az állatorvosok mehetnek közel, de ők is csak akkor, amikor ez feltétlenül szükséges. Monitoron követik nyomon az eseményeket, ugyanis a „szülőszobát” előzetesen több ipari kamerával is ellátták. Az orrszarvúknak otthont adó épületet szerdán lezárták a nagyközönség elől. A későbbiekben ezt a zárlatot feloldják, ám a kis orrszarvút egy darabig ezután is csak monitoron láthatják a látogatók.

Az orrszarvúborjú nemét most még nem tudják, így nevet sem kapott. A hagyományok szerint várhatóan L-betűs nevet keresnek neki, hiszen az anyaállatot Lulunak hívják, és szokás szerint az anyaállat és a kicsi nevének kezdőbetűi megegyeznek. A kicsi súlyát sem tudni pontosan, ám a szakemberek 50-60 kilóra becsülik a születési tömeget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!