Hírek

2008.11.04. 16:02

Ellenzéki nem Ronin Hood-ra

Az ellenzéki pártok várhatóan nem szavazzák meg a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényjavaslatot

BAMA

Az ellenzéki pártok várhatóan nem szavazzák meg a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a jövőre bevezetendő nyolcszázalékos Robin Hood-adót, így a törvényjavaslat elfogadása attól függ, hogy a szocialisták egyedül tudják-e biztosítani a jelenlévők többségét.

Fónagy János, az ügy fideszes témagazdája az MTI-nek azt mondta:  a frakcióvezetés még nem döntött ebben a kérdésben, de ő maga azt  fogja javasolni, hogy szavazzanak nemmel a jövő héten a javaslatra,  tekintettel arra, hogy nem fogadták be Fidesz módosító indítványait,  amelyek többek között az áfacsökkentésről szóltak.

Fónagy János hangsúlyozta: a Fidesznek továbbra is az a véleménye, hogy a Robin Hood-adó nem jó megoldás, mert a megadóztatott vállalatok lecsurgatják a többletköltségeiket a fogyasztókhoz. A Fidesz ehelyett a távhő áfájának 5 százalékra  csökkentését javasolta, ami a fogyasztóknál érezhető díjcsökkenést  eredményezne. Hargitai János, a KDNP szakpolitikusa az MTI-nek azt mondta: egyelőre még nem alakítottak ki frakcióálláspontot ebben az ügyben, de "általános axiómaként" fenntartják véleményüket, hogy semmilyen új adónem bevezetésének nem örülnek, és nem támogatják, hiszen Magyarország jelenleg is túladóztatott.

Hozzátette: szeretnék elkerülni egy új adónem bevezetését, ugyanakkor a költségvetés más tételeinek átcsoportosításával forrásokat kellene találni a távhőkompenzációs alaphoz. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője azt mondta: pártja nemmel szavaz a Robin Hood-adót bevezetendő törvény jövő heti zárószavazásán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!