Hírek

2008.12.15. 08:25

A koravének

Nem értem, hogy azok az öntudatos ifjak, akik a napjaik java részét a bilin töltötték akkor, amikor Antallék a rendszert váltották, vajon miért múlatják az időt az antalli örökségről való elmélkedéssel, az ettől vagy attól való elhatárolódással, új szervezetek alapításával, vagy hülye közlemények fogalmazgatásával, ahelyett, hogy csajoznának, fociznának, vagy tudom is én, mit csinálnának.

Stanga István

  Akárhány elemzést, kutatást is olvastam a közelmúltban a hazai politikai elit megítélésével kapcsolatban, azoknak legalábbis egy közös elemük  biztosan akadt..., jelesül, hogy választók nem csupán több mint lesújtó véleménnyel voltak az ország sorsát a rendszerváltás óta irányító – akár kormányon, akár ellenzékben lévő – garnitúráról, de még csak egy csöpp  reményt sem fogalmaztak meg arra vonatkozóan, hogy a politikusoknak ez a nemzedéke képes lehet bármiféle komolyabb megújulásra. Nos, mit tagadjam, magam sem látom nagyon másként ezt a dolgot, sőt, annyival talán még szkeptikusabb is vagyok, hogy én nem kizárólag a mostanság regnálóktól nem várok a világon semmit, de azoktól az ifjú titánoktól sem, akik napjainkban ugyan többnyire még csak amolyan epizodisták, de akiknek egykoron főszerep jut majd. Sajnos – teszem hozzá –, mert bár elvben nem zárom ki akár a gyökeres változás lehetőségét sem, mégsem hiszem, hogy túl sokat remélhetünk attól, ha a maiak helyét az Almássy Kornélok, a Szijjártó Péterek, avagy – ne adj"isten – a Zuschlag Jánosok veszik át. Azt, hogy az utánpótlás helyzete valóban mennyire siralmas,  semmi sem mutatja jobban, mint az a furcsa történet, amely az önmagát a „normális Magyarország” egyik lehetséges megteremtőjeként feltüntető  Magyar Demokrata Fórum ifjúsági csapatánál, azaz az Ifjúsági Demokrata Fórumnál játszódott le az elmúlt hétvégén, és amelynek során az IDF kettészakadt. És bár az új szervezet létrehozásáról szóló közleményt azt követően adták ki, hogy a fiatal fórumosoknál újjáválasztották Lasztovicza Gábor elnököt, és alelnök lett a jelenleg független honatyaként ügyködő Almássy Kornél, világos, hogy a szakítás lényegében a „felnőtteknél” folyó harc miniatürizált változata, amelyre alighanem az MDF vezérkara kérte (utasította?) az ifjakat.

Azokat, akik – hamisítatlan vérbeli Dávid-, Herényi- vagy éppen Csapody-klónokként – a fentebb már említett közleményükben olyan, nem kevéssé fellengzősnek tűnő dolgokat írtak, miszerint a nemzet felemelkedése ma Magyarországon kizárólag az MDF célja, amely az összes többi – önmagát jobboldalinak valló – párttal ellentétben soha, egyetlen másodpercig sem fordított hátat a versenyen alapuló piacgazdaságnak, illletve hogy ezekből a konzervatív értékekből „...mi nem vagyunk hajlandóak engedni, ezért nem is asszisztálunk ahhoz, amit az IDF vezetése csinál”. Ennél is mulatságosabb azonban a tinédzser konzervatívoknak az a kijelentése, hogy Almássy Kornél, az IDF valamikori vezetője „szembefordult az antalli örökséggel, amikor belekeveredett egy lehallgatási ügybe, melynek célja az volt, hogy az MDF-et tálcán kínálja fel más politikai erők számára”. Azt, hogy a Fórum egykori miniszterelnöke szellemi örökségének mi a franc köze is van lehallgatásokhoz, UD Zrt.-hez, elbocsátott titkosszolgákhoz, ne kérdezzék, mivel fogalmam sincsen, amiként arra se igazán szívesen vállalkoznék, hogy értelmezzem a magukat ezek szerint Antall József méltó örököseinek tartó ifjú „harcosok” további eszmefuttátásait, lévén azok nem kevésbé zavarosak, mint az eddig idézett „gondolatok”. Ám van, ami még ennél is érthetetlenebb a számomra..., jelesül, hogy ezek az öntudatos ifjak, akik a napjaik java részét valószínűleg a bilin töltötték akkortájt, amikor Antall és társai éppen a rendszert váltották, vajon mi okból múlatják az időt az antalli örökségről való elmélkedéssel, az ettől vagy attól való elhatárolódással, új szervezetek alapításával, vagy hülye közlemények fogalmazgatásával, ahelyett, hogy csajoznának, fociznának, vagy tudom is én, mit csinálnának, amiként azt a korosztályuk többi tagja teszi. Merthogy ez lenne a természetes..., már ha a magyar politikai elit utánpótlása nem állna csupa koravén fiatalból. Olyanokból, akik már most kiköpött hasonmásai az elődöknek. Szép jövő elé nézünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!