Hírek

2008.12.12. 15:07

Az év legnagyobb és legfényesebb teliholdja ma este

Az év legnagyobb és legfényesebb teliholdja látható pénteken, december 12-én - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) honlapján.

BAMA

Az idei legutolsó holdtöltekor égi kísérőnk látszó szögátmérője 14 százalékkal nagyobb és 30 százalékkal fényesebb lesz, mint bármikor korábban az év során. Holdunk ellipszis alakú pályán kering a Föld körül. A pálya elnyújtottságát érzékelteti, hogy a földközel (perigeum) és földtávol (apogeum) különbsége durván 50 ezer kilométer. A mostani rendkívüli holdtöltét két esemény egybeesése idézi elő. Egy napra esik ugyanis az égitest földközelisége s a holdtölte.

"Érdekes lesz majd a Hold látványa a horizont közelében, amikor általában is úgy érzékeljük, hogy égi kísérőnk jóval nagyobb, mint amikor magasan van az égbolton. Ennek oka, hogy "fent" nincsenek összehasonlítási alapul szolgáló tereptárgyak, nem úgy a látóhatár közelében. Ez az úgynevezett Hold-illúzió jelensége, ami még ma sem teljesen tisztázott pszichofizikailag. Péntek este az effektust még erősíti is a ténylegesen nagyobbnak látszó átmérő" - olvasható az MCSE hírportálján.

A honlap szerint a távcsövek kissé nagyobb felbontással mutatják ilyenkor a holdfelszíni alakzatokat, de ez nem túl szembetűnő. Továbbra sem lehet majd meglátni az Apollo-holdexpedíciók által a felszínen hagyott tárgyakat, például a holdkomp talpazatát, a holdjárműveket, illetve az űrhajósok lábnyomát.

"A Hubble űrtávcső is csak legfeljebb 60 méteres alakzatokat képes megörökíteni. Kis távcsövekkel pedig legfeljebb 1-2 kilométeres alakzatokat lehet felbontani jó optika és nyugodt légköri viszonyok esetén." Holdtölte előtt és után a holdperem különleges felszíni alakzatainak megfigyelése érdekes, mint például a Grimaldi-kráter és környéke, valamint a Mare Crisium (Válságok tengere) környékén található érdekes alakzatok.

"A Hold mostani nagy delelési magassága kedvező lehetőséget teremt a földi légkör zavaró hatásainak kiküszöbölésére, ugyanis nyugodtabb és átlátszóbb a légkör a nagy látóhatár feletti magasságban, a zenithez közelebb, mint alacsonyabban" - áll az MCSE honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!