Hírek

2008.12.08. 14:09

Az MDF Antall Józsefre emlékezett

Antall József miniszterelnökről, a Kenedi-bizottság jelentéséről, a véradásról, valamint az emberi jogok fontosságáról beszéltek a képviselők hétfőn napirend előtt a parlamentben.

BAMA

Boross Péter (MDF) napirend előtti felszólalásában a 15 éve elhunyt Antall József miniszterelnökre emlékezett. Kiemelte a politikus meghatározó szerepét a rendszerváltásban, és elmondta: a volt miniszterelnök, aki mélységesen elítélte a "kocsmapolitikát", politikai kultúrát teremtett az országban és rangot szerzett Magyarországnak a világban.

Fodor Gábor (SZDSZ) arról beszélt, hogy egyetlen kormánynak sem sikerült elérnie a titkosszolgálati iratok megismerhetőségét. Hangsúlyozta: a magyar demokrácia ezt tizennyolc éve megoldhatatlan problémaként görgeti maga előtt.

Beszélt a Kenedi-bizottság jelentéséről, amelyből, mint mondta, kiderül, hogy a történelmi közelmúltunk mélyebb megismerését még ma is akadályozzák a visszatartott és indokolatlanul titkosított iratok és dokumentumok.

Elmondta, hogy az SZDSZ országgyűlési határozati javaslatot terjeszt szerdán a parlament elé, amelyben többek között az áll: kezdeményezik, hogy minden 1990 előtt keletkezett közokirat kerüljön közlevéltárba, és legyen megismerhető.

Kezdeményezik továbbá, hogy a kormány biztosítsa az iratokat őrző intézmények számára az iratok internet segítségével történő megismerhetőségét, emellett pedig kezdeményezik azt is, hogy a kormány intézkedjen az egykori állambiztonsági szervek dokumentumait tartalmazó mágnesszalagok adatainak archiválásáról és civil kontroll melletti feldolgozásáról - tette hozzá.
Szilvásy György közölte: a Kenedi-bizottságot a kormány hozta létre. A kormány maga is dolgozik az információs kárpótlás teljessé tétele érdekében - tette hozzá.

Mint mondta, az SZDSZ-es határozati javaslat hozzájárulhat a kormány által december 15-ig elkészítendő törvénytervezet koncepciójához.Puskás Tivadar (KDNP) arról beszélt, hogy a magyar Vöröskereszt a múlt héten tartotta 12. kongresszusát. A véradás fontosságáról szólva kiemelte, hogy 2007-ben 414.500 ember jelent meg véradó rendezvényen. Elmondta: fiatalok, egyetemisták is növekvő számban adnak vért.

Az ellenzéki képviselő köszönetét fejezte ki a véradóknak és a véradást szervezőknek. A kormány részéről senki nem kívánt reagálni a képviselő felszólalására.Balog Zoltán (Fidesz) az emberi jogok fontosságáról beszélt. Megemlékezett arról, hogy december 10-én van az emberi jogok világnapja.

Kiemelte, hogy a jogállamba vetett hitet legsúlyosabban éppen az állam, a kormány rossz működése tudja megrendíteni.Véleménye szerint 2006. szeptemberében és októberében érte a magyar jogállamot az elmúlt húsz év legsúlyosabb támadása. Rendőrök százai vették semmibe a gyülekezési jogot Budapest utcáin - tette hozzá. "Akár napirendre is térhetnénk végre az események felett, ha mindez a brutalitás nem politikai utasításra és bátorításra történt volna" - jelentette ki.

Beszélt arról is, hogy az országgyűlési biztosok évek óta jelzik: az egészségügy átalakítása, a szárnyvonalak megszüntetése, a magyar vidék "nyomorúságos" helyzete végső soron az emberi méltóság sérelmét jelenti.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a napirend előtti felszólalások előtt megemlékezett Antall József miniszterelnökről. A képviselők néma felállással tisztelegtek a miniszterelnök emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!