Hírek

2008.12.12. 12:25

Barakk-nyitás

Megnyílt a Legvidámabb barakk című múltidéző kiállítás a VAM Design Centerben.

HVR

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A kiállításon a jó öreg Szokol rádió, úttörő nyakkendő, kockás terítők és szódásszifonok is helyet kaptak.
[/caption]Legvidámabb barakk kiállítás megnyitójára szép számban érkezett vendégeket a VAM Design Center ügyvezetője, Vincze Miklós köszöntötte, aki beszédében közös múltgyűjtésre hívta a sajtó képviselőit és rajtuk keresztül a nagyközönséget. A kiállítás első építési napján –ahogy fogalmazott Vincze Miklós – fontos, hogy felmérjük, ezt a kiállítást mi magunk építjük – hiszen a VAM Design Center, rendhagyó módon a látogatóktól összegyűjtött tárgyakból folytatja a kiállítás építését. Vincze Miklós elmondta, a kiállított 200 fotó célja hogy inspirálja a látogatókat személyes történeteik elmesélésére, saját tárgyaikon keresztül pedig múltjuk, múltunk bemutatására.
 
A megnyitón Csepeli György szociológus hangsúlyozta, hogy a legvidámabb barakk tanulságait soha nem szabad elfelejtenünk, sőt, a következő generációnak is át kell adnunk, s erre kiváló a most megnyílt kiállítás – képekben és tárgyakban mondjuk el, mondják el a múltat és ezzel együtt a jelenünket. A kiállítás kurátora, Erdei Nóra a saját, fiatal generációja számára fontos megértést és újfajta közösségképzést emelte ki.

A kiállítás megnyitója minden részletében jó érzékkel párosította a tipikus, kommunizmusra nagyon jellemző jelenségeket: a háttérzenét mozgalmi indulók szolgáltatták, a falakon korabeli ruhák és tárgyak (jó öreg Szokol rádió, úttörő nyakkendő) az asztalokon kockás terítők és szódásszifonok, enni pedig tepertős kenyeret és meggy márkát kaphattak a barna kardigános, nyakkendős pincértől a résztvevők. A hivatalos megnyitó után pedig jöhet a közös tárgyépítés és a közös múltidézés, amely már a megnyitó során elkezdődött, hiszen a lelkes látogatók folyamatosan bombázták a kiállítás kurátorát a már most felajánlandó tárgyaikkal. A szervezők remélik, a lelkesedés nem lankad, s mindenki építi majd ezt a rendhagyó barakkot.

A felajánlott tárgyak átvétele a kiállítás időszaka alatt minden nap délelőtt 10 és 12 óra között történik az alábbi címen: VAM Design Center, 1061 Budapest, Király utca 26. A tárgyak felajánlása és átadása önkéntes, a tárgyakat a VAM Design Center kiállítási installációihoz használja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!