Hírek

2008.12.06. 16:23

Beszélgettek egy jót az államfők

Sólyom László államfő, a szlovák köztársasági elnökkel, Ivan Gasparoviccsal Érsekújváron folytatott két és fél órás megbeszélését szombaton.

Fábos Erika

A két államfőt taps fogadta Érsekújváron és a megbeszélés is jó hangulatban telt. Igaz konkrét eredménye nem volt a találkozónak, Sólyom László mégis eredményesnek ítélte a tárgyalásokat.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Sólyom hármat is kért, Ivan Gasparovic egyet sem ígért
[/caption]

 A magyar köztársasági elnök próbálkozott: több javaslatot is tett a viszony rendezése érdekében. Szlovák kisebbségi törvényt és ombudsmani posztot javasolt, valamint kérte Gasparovicot, minél előbb írja alá a két tannyelvű tankönyvekről szóló törvényt, amit szerdán fogadott el a szlovák parlament. Sólyom szerint ezek jelentősen javítanák a szlovákiai magyarság közérzetét.

„A szlovák államfőnek nincs olyan jogköre, amely lehetővé tenné, hogy törvényeket kezdeményezzen a parlamentben" – reagált Sólyom László kérésére Ivan Gasparovic, aztán a többi kérdés elől is diplomatikusan kitért.

Máshol is oldanák a történelmi feszültségeket

A közös magyar-szlovák történelemkönyv egyelőre továbbra is csak az előkészületeknél tart. A német-lengyel kapcsolatokat viszont jövő tavasztól közös gimnáziumi történelemkönyv normalizálhatja. Hasonló történelemkönyv egyébként már bevezetésre került a német és a francia középiskolákban. A kapcsolatok normalizálását erősíti az is, hogy a német parlament végleges áldását adta annak a berlini központnak a felállításához, amely második világháború végén és a háborút követően elüldözött, illetve kitelepített németeknek – s más európai elüldözötteknek – állít emléket.

Hozzátette ugyanis: személyesen ugyan egyet ért azzal, hogy a kisebbségi tankönyvekben kétnyelvűek legyenek a földrajzi megnevezések. Szerinte csak néhány település neve kétséges, azoké, amelyeknek a nevét a XIX. században magyarosították.

Sólyom László szerint mégis fontos előrelépést jelentett, hogy a találkozón részletesen kifejthette nagyon sok kérdésben a magyar álláspontot, ami a további párbeszédnek is alapja lehet.

A magyar köztársasági elnök  ugyanakkor hozzátette: Magyarországon nem kérdőjelezik meg a trianoni szerződés érvényességét, ezért nem érti, miért lenne szükség a magyar álláspont újabb hivatalos megerősítésére, a magyar-szlovák alapszerződésben ugyanis benne van, hogy a két állam elismeri a mai országhatárokat és nincs területi követelése egymással szemben

A Trianont megerősítő magyar nyilatkozat szükségességét Mikulás Dzurinda volt szlovák kormányfő vetette fel a héten az MTI-nek adott interjújában.

Egy hónapja robbant ki a konfliktus

Dunaszerdahelyen november elején játszott egymással a helyi futballcsapat és a pozsonyi Slovan Bratislava. A 4-0-s pozsonyi sikerrel végződött meccs – amelyre mintegy ezer magyarországi drukker utazott el – a 15. percben félbeszakadt, és negyedóráig állt a játék, amikor a rendőrök behatoltak a magyar szurkolók szektorába. A rendőri akcióban több szurkoló megsérült, egy nézőt mentőhelikopterrel vittek kórházba. A találkozó után Magyarországon több helyszínen tüntetések voltak, a budapesti szlovák nagykövetség előtt pedig elégették a szomszédos ország zászlaját.

Robert Fico szlovák kormányfő szerdán elutasította Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök hatpontos javaslatcsomagját. Kozma József, az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista alelnöke ezzel kapcsolatosan azt közölte: a magyar fél a szlovák állásponttól függetlenül egyoldalúan is végrehajtja saját vállalásait.

Németh Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa erre úgy reagált, hogy az nem elég, a kétoldalú egyeztetés mellett nemzetközi szintre kell vinni a Magyarország és Szlovákia közötti vitás kérdéseket.

Szerinte, Magyarországnak törekednie kell arra, hogy főbb nemzetközi partnerei előtt világos legyen a magyar álláspont a vitatott kérdésekben. A magyar diplomáciának ebben a helyzetben határozott, a nemzetközi színtéren is érthető fellépésre kell törekednie. Az Országgyűlésnek pedig el kell fogadnia a Fidesz által előterjesztett, Szlovákiáról szóló politikai nyilatkozatot – tette hozzá Németh Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!