Hírek

2008.12.19. 16:56

Bush megmenti az amerikai autógyártókat

George Bush amerikai elnök bejelentette, hogy kormánya kisegíti a csődközeli állapotba jutott detroiti autógyártókat.

G.M.

„Nem felelős magatartás hagyni, hogy az autóipar összeomoljon, a Fehér Háznak ezért közbe kell lépnie” – indokolta a januárban leköszönő elnök.
Az autóipari mentőcsomag lényege, hogy most 13,4 milliárd dollár rövid lejáratú hitelt kap a súlyos likviditási gondokkal küszködő GM, a Ford és Chrysler, amelyet februárban cégenként 4 milliárddal fejelnek meg. Jövő március 31-ig „életképességi” tervet kell felmutatniuk a gyártóknak, máskülönben elapad a hitel.

Az állam a segítség fejében opciós jegyeket kap szavazati joggal nem bíró részvényekre, hogy bevásárolhassa magát, a cégvezetői jövedelmeket pedig korlátozzák. Nem fizethetnek osztalékot, kétharmaddal csökkenteniük kell az adósságukat, és az állami hitel törlesztése elsőbbséget élvez más tartozásaikhoz képest. Fel kell számolniuk a szakszervezeti működtetésű állásbankokat, amelyekben a leépített dolgozók akár két évig is teljes fizetésüket kapják, amíg átképzik őket. Nagyobb tranzakciókat csak az állam engedélyével hajthatnak végre.

Mindezzel az állam a 700 milliárd dolláros pénzügyi csomag terhére lényegében visszacsempészi a Kongresszusban elbukott tervét az „autócár”, azaz a menedzsment jogait korlátozó biztos intézményét. A szenátusban korábban a republikánusok miatt nem ment át ez a javaslat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!