Hírek

2008.12.12. 13:45

Felkészültek a vendégmunkások rohamára az M5-ösön

Közös intézkedési tervet fogadott el az autópályán várhatóan hamarosan kialakuló jelentős forgalom kezelésére az M5-ös autópályát fenntartó és kezelő AKA Zrt., a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-Alföldi Regionális Parancsnoksága, valamint a katasztrófavédelem megyei szervezete.

mti

A cég közleménye szerint létrehoztak egy operatív csoportot, amely 24 órás készenléti ügyeletet tart, és azonnal beavatkozik, ha szükséges. A megállapodás szerint az Állami Autópálya Kezelő Zrt. tájékoztatást kap a déli határátkelőknél esetleg kialakuló torlódásokról, amelyekről az M1-es autópálya mátrixtábláin értesítik a járművezetőket. A rendőrség kezeli a forgalmi dugókat, a szegedi önkormányzat pedig erre az időszakra mentesítő útszakaszt nyit meg, s végül a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is készen áll az azonnali beavatkozásra.

A média is tájékoztatást kap az esetleges torlódásokról, forgalmi dugókról és a javasolt terelő útvonalakról. Az AKA Zrt. a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatával közösen ötnyelvű tájékoztatókat oszt szét az átutazó járművezetők között, figyelmükbe ajánlva a tompai alternatív határátkelőhely használatát. A rendőrség előrejelzése szerint százezres nagyságrendben növelhetik az országon átutazók járművei az M5-ös autópálya forgalmát a röszkei határátkelő irányában a karácsonyi ünnepeket megelőző héten.

Az ünnepekre Nyugat-Európából Kelet- és Dél-Európába hazatérő vendégmunkások hulláma előreláthatóan a szokásosnál nagyobb torlódást okozhat az M5-ös autópályán, különösen Szeged térségében. Ennek oka az, hogy az idén karácsonykor a szerbiai határátkelő már az Európai Unió schengeni határaként működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!