Hírek

2008.12.16. 18:33

Feloszlatták a Magyar Gárdát

Feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet a Fővárosi Bíróság kedden hozott elsőfokú, nem jogerős ítéletével.

A.V.

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Vona Gábor még hétfőn közölte: feljelentést tesz magántitok megsértése miatt.
[/caption] Feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet a Fővárosi Bíróság kedden hozott elsőfokú, nem jogerős ítéletével.

Szóbeli indoklásában a bíró kiemelte a tatárszentgyörgyi rendezvényt, amely jogszabálysértő volt, mert az ott elhangzott beszédek a "cigánybűnözést" állították a középpontba és ezzel sértették a cigány kisebbség méltóságát.

A közjogi méltóságok és a parlamenti pártok egybehangzóan ítélték el a tavaly decemberi felvonulást - emlékeztetett a bíró.

A közvéleményben olyan képzet keletkezhetett, hogy "Jön a gárda és majd rendet csinál!" Ez a cél pedig alkotmányosan nem elfogadható. A félelemkeltés is alkalmas lehet mások jogainak megsértésére - fejtette ki a bíró. Hozzáfűzte: a hazafiságot nem mások ellenében kell képviselni.

A Magyar Gárda mozgalom és a Magyar Gárda egyesület szorosan együtt tevékenykedett, de az ítélet a Magyar Gárda mozgalomra közvetlenül nem terjed ki - jegyezte meg a bíró.

Vona Gábor, az egyesület elnöke az ítélethirdetés után újságíróknak azt nyilatkozta: fellebbeznek az elsőfokú döntés ellen. Így az ügyészség által a Magyar Gárda feloszlatása érdekében indított polgári per Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd másodfokon.

 

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró a Magyar Gárda perében kedden a Fővárosi Bíróságon, hogy megnézzék Vona Gábornak, az egyesület elnökének egy videofelvételen rögzített beszédét.

A tárgyaláson a felperes Fővárosi Főügyészség indítványára tekintették meg a Magyar Gárda országos vezetői értekezletén szeptemberben készült felvételt, amelyen – mint az ügyész közölte – az alperes törvényes képviselője, Vona Gábor az egyesületnek a mozgalomban betöltött szerepéről, illetve az egyesület és a mozgalom viszonyáról beszél. Az ügyész az előző tárgyaláson közölte: a felvétel megtekintése szerinte azért fontos, mert az alperesi védekezés fő iránya az, hogy a Magyar Gárda egyesület és a Magyar Gárda mozgalom két független szervezet.

Az alperes ugyanakkor tiltakozott a felvétel bemutatása ellen. Mint a tárgyaláson elhangzott, a videofelvételt egy internetes oldalon a beleegyezésük nélkül, szerintük jogosulatlanul tették közzé. Vona Gábor még hétfőn közölte: feljelentést tesz magántitok megsértése miatt.
Még a nyilvános tárgyaláson a Magyar Gárda kérésére megnéztek egy párperces – cigányszervezetek részvételével megtartott fórumon készült – videofelvételt, amelyen Vona Gábor arról beszélt: a magyarság és a cigányság nem ellenségei egymásnak, közös az ellenségük a bűn, a bűnözés; a jelenlegi vezetők egyaránt fosztogatják a cigányokat és a magyarokat.

Bűncselekmények: mi volt az indíttatás?

Súlyos koponyasérüléseket szenvedett, és a bántalmazás miatt már egy műtéten is átesett a Magyar Gárda egyik alapítója, Sz. Attila, akit hétfőn hajnalban vertek össze, miután négy ember betört vecsési házába. Lapinformációk szerint „az áldozat és felesége egybehangzó véleménye szerint az elkövetők romák voltak”. Bényi Mónika, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a nyomozás jelenlegi szakaszában nem politikai indíttatású támadásnak, hanem „tipikus rablásnak tűnik az eset, amelynek célja a vagyonszerzés volt”.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolcán egy cigány férfira lőttek még hétfőn délután. A 19 éves fiatalember fát vágni ment ki az udvarra, amikor meglőtték, egy másik férfinak a ruháját érte a lövés. A férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett. Az ügyben több emberen elkövetett emberölés kísérletének gyanúja miatt indult eljárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!