Hírek

2008.12.19. 17:40

Gördülősztrájkot kap a MÁV karácsonyra

Elképzelhető, hogy karácsonykor sem járnak az országban a vonatok.

Boda V.

„A pénteki egyeztetésen ugyanis nem közeledtek az álláspontok egymáshoz, annak ellenére, hogy a szakszervezet fenntartotta kompromisszumos javaslatait” – mondta Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A Volán készül a karácsony és a sztrájk miatti megnövekedett utasforgalomra.
[/caption]

Gaskó a kilátásba helyezett karácsonyi sztrájkot a szakszervezet elleni politikai támadásokkal indokolta. Korábban Molnár Csaba, közlekedési miniszter ugyanis felszólította a VDSZSZ-t, hogy tartsa be a sztrájktörvényt és állapodjon meg az elégséges vasúti szolgáltatásokról. Közben a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke, Kiss László is bejelentette, nem ért egyet azokkal az eszközökkel és módszerekkel, amelyeket a VDSZSZ alkalmaz.

A Sonda Ipsos szerdai közvéleménykutatása pedig alátámasztja, amit eddig is sejtettünk: a lakosság sem támogatja a munkabeszüntetést. A VDSZSZ legfontosabb követelését – azt, hogy a vasútnál dolgozók személyenként 250 ezer forintot kapjanak a MÁV Cargo eladásából származó bevételből – a lakosság 43 százaléka nem tartja jogosnak. A többoldalú elutasítást pedig mutatja az is, hogy csütörtökön életveszélyesen, megfenyegették Gaskót.

Van még remény azonban azoknak, akik az ünnepeket vidéki vagy budapesti rokonaiknál szeretnék tölteni. A Volán több társasága is úgy nyilatkozott lapunknak, készülnek a karácsony és a sztrájk miatti megnövekedett utasforgalomra. A Bács Volán munkatársától megtudtuk, egyelőre menetrend szerint közlekednek a buszok, de folyamatosan figyelik a forgalmat és ha szükséges a menetrenden kívül is indítanak járműveket.

A Balaton Volánnál hasonlókról számoltak be. Szőlőssy Zsolt, vezérigazgató-helyettes elmondta, ha túl nagy lesz a zsúfoltság, bevetik a tartalék állományt. A Nógrád Volán csak a Budapest-Salgótarján vonalon tudja sűríteni járatait – tudtuk meg a cégtől. A Pannon Volán pedig már a sztrájk kezdete óta napi egy busszal többet indít a fővárosba, illetve onnan vissza. Miskolcon a helyi önkormányzat indított külön buszokat, hogy a Borsod megyében élők el tudjanak jutni a fővárosba. A korábban már megváltott vasúti menetjegyeket a Volán járatain kivétel nélkül elfogadják.

Akinek van autója valószínűleg kényelmesebben utazhat, leszámítva azt, hogy már péntek délután is dugók alakultak ki egyes autópálya szakaszokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!