Hírek

2008.12.06. 16:28

Jövő héten eldől, mehetünk-e hamarabb nyugdíjba

Jövőre is maradjon meg a korengedményes nyugdíj, ezt kezdeményezi a szociális és munkaügyi tárca az érdekegyeztető tanács jövő ülésén.

Z. H.

Így hatvanezer ember megmenekülhetne a „munkanélküliségtől, igaz az államkassza rosszabbul járna. Egy 1996-os kormányrendelet szerint a munkavállaló a rá irányadó nyugdíjkorhatár előtt öt évvel nyugdíjba vonulhat. Feltéve, ha megfelelő szolgálati ideje van, és a munkáltató egy összegben befizeti a nyugdíjfolyósítónak a nyugdíjának megfelelő összeget, arra az időre, amíg eléri a törvényben meghatározott korhatárt.
Ez  azonban csak január 1-ig áll fenn - mondták kormányzati politikusok az MTI-nek. Ha azonban az Országos Érdekegyeztető Tanácson sikerül megállapodni, akkor a kormány rendeletileg kiigazíthatná a munkavállaló és munkáltató közötti megállapodást.

A szaktárca számításai szerint ezzel a lehetőséggel mintegy 60 ezren élhetnek majd. Ám a büdzsé rosszul járna. Ki kell fizetni ugyanis az így nyugdíjba vonulók járadékát. Emellett adó-, és járulékbevételeiktől is elesne az államkassza. Viszont több ezer embertnem kellene segéllyel, szociális juttatásokkal segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!