Hírek

2008.12.30. 14:34

Kevés az önkéntes tűzoltó Magyarországon

Önkéntes tűzoltók többszörösére volna szükség Magyarországon a jelenlegi 8088 fő mellett

BAMA

Önkéntes tűzoltók többszörösére volna szükség Magyarországon a jelenlegi 8088 fő mellett – mondta Bende Péter, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke a Tűzoltó és Mentő Szervezetek Nemzetközi Szövetségének (CTIF) elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón, kedden Budapesten.

A CTIF és a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke megbeszélést folytatott egy közös tavaszi rendezvény szervezéséről, amelynek célja az európai fővárosok tűzvédelmi szervezeteinek és tűzvédelmi rendszerének összehasonlítása, ezáltal a szakmai tapasztalatok kicserélése.

Az együttműködés célja, hogy miként érhető el a maximális biztonság a lehető legkisebb költség mellett – mondta Bende Péter, aki az előrelépés egyik lehetőségét az önkéntes tűzoltókkal való szoros együttműködésben látja.

Példaként említette Budapest agglomerációjának önkéntes tűzoltóit, akik igen eredményesen látják el a helyi tűzoltást és a műszaki mentést. Magyarországon a többszörösükre lenne szükség. Jelenleg 8088-an végeznek ilyen munkát, míg Ausztriában sok tízezren.

Ezen kívül fontosnak tartja egy szakmai kamara létrehozását, amely társadalmi kontroll alatt állna, tehát a szabályok kialakításánál a civilek szempontjait is figyelembe venné.

Walter Egger, a CTIF elnöke – aki ötven tagország ötmillió tűzoltóját képviseli - pótolhatatlannak nevezte azt az információt, amely a szakmai tapasztalatok kicserélésének eredménye. Az önkéntes tűzoltók szerepét ő is kiemelte, mint mondta: fontos, hogy az önkéntesek a területi védelemre rendeződjenek be. Így van ez Németországban, Ausztriában és Svájcban is, ahol a tűzoltók 95 százaléka önkéntes alapon végzi munkáját. Ezekben az országokban a hivatásos tűzoltók főleg a nagyobb városok bonyolultabb eseteihez vonulnak.

A CTIF elnöke hangsúlyozta: Magyarország aktív szerepet tölt be a szövetségben, különösen a veszélyes anyagokkal kapcsolatos munkában és a Duna-menti országok együttműködésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!