Hírek

2008.12.08. 18:43

Megint leszavazták az államfőt

Megmagyarázhatatlan, felelőtlen és kártékony döntésnek nevezte Sólyom László köztársasági elnök, hogy a parlament hétfőn nem választotta meg főbírójelöltjét.

Vég Márton

Nem kapta meg a szükséges, kétharmados többséget a parlamentben Sólyom László köztársasági elnök jelöltje a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöki posztjára. Havasiné Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla elnöke 203 igen szavazatot és 152 nemet kapott, pedig 257 támogató voks kellett volna, hogy ő legyen az első női főbíró.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Megmagyarázhatatlan, felelőtlen és kártékony döntésnek nevezte Sólyom László köztársasági elnök, hogy a parlament hétfőn nem választotta meg főbírójelöltjét.
[/caption]

Mivel az MSZP jó előre közölte, hogy nem kívánja támogatni az államfő jelöltjét, ezért borítékolható volt a titkos szavazás végeredménye. Újabb Sólyom-jelölt vérzett tehát el, gyakorlatilag függetlenül attól, mennyire lenne alkalmas a vele betölteni kívánt posztra. Ezúttal pedig a Fidesz-KDNP frakciószövetség mellett az SZDSZ és az MDF is igennel szavazott.

„Megmagyarázhatatlan, felelőtlen és kártékony döntés született. Adva volt egy jelölt a LB elnöki tisztére, a programját, amellyel az összes párt egyetértett, bátran képviselte” – fogalmazott dühösen a szemlátomást sértett államfő. Sólyom László hozzátette: a programot az Országos Igazságszolgáltatási Tanács jóváhagyta, és a jelölt számtalan helyen tanúbizonyságát adta emberi alkalmasságának, felkészültségének. „Azok az érvek, amelyek az MSZP részéről elhangzottak, szégyellni valóak. Alkotmányellenes gondolkodásmód az, hogy a szocialista párt amellett, hogy elismerte a jelölt szakmai múltját és programját, a tudományos munkát és a nyelvtudást kéri rajta számon” – mondta a köztársasági elnök.

Sólyom, aki előbb tévedésből Magyar Szocialista Munkáspártot mondott úgy véli, tűrhetetlen arra hivatkozni, hogy Havasiné Orbán Máriának valamilyen távoli rokona a Fidesznél dolgozik. Egészen pontosan nagynénje Havasi Bertalannak, a Fidesz sajtófőnökének. „Nincsen jobb- vagy baloldali bíró. Bíró van, aki a törvénynek és a lelkiismeretének van alávetve. Hajánál fogva előrángatott érvekkel egy ilyen döntést hozni, amikor mindenki tisztában van azzal, hogy milyen helyzetben vannak a bíróságok, milyen sürgős lett volna, hogy legyen végre elnöke a LB-nak, nagyon kártékony” – hangsúlyozta. Az államfő azt is világossá tette: eltökélt szándéka, hogy alkalmat ad a parlamentnek hibás döntésének javítására. Ez magyarul annyit jelent, hogy Havasinét ismételten jelölni fogja.

„Bírói tevékenységemnek soha nem volt politikai színezete, és soha nem is lesz. A bíróságon a reformokat már el kellett volna kezdeni, nem tegnap, hanem tegnapelőtt” – fogalmazott a leszavazott jelölt. Mint mondta, annak örül, hogy szakmaiságát soha, sehol, senki nem vonta kétségbe. Havasiné volt Sólyom második jelöltje a posztra. Az előző, Baka András májusban nem kapta meg a szükséges kétharmados szavazattöbbséget. Jelenleg a LB elnökhelyettese, Kaposvári Bertalan irányítja a szervezetet, de ő tavasszal nyugdíjba megy.

„Az MSZP már a jogállam alapintézményeinek működését veszélyeztetik, amikor mondvacsinált indokokkal blokkolják a Legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztását” – mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Míg az MSZP közleményt adott ki, ami szerint a köztársasági elnöknek nem dolga a tőle független mandátummal rendelkező országgyűlési képviselők szavazatának minősítése, képviselők és frakciók sértegetése.

SZDSZ: patthelyzet a hatlami játszmában

„Szavazategyenlőség miatt nem született döntés az SZDSZ-frakció vezetőjének személyéről a párt országgyűlési képviselőcsoportjának hétfői ülésén” – jelentette be Hankó Faragó Miklós, az ülés levezető elnöke. Mivel a két jelölt, Fodor Gábor pártelnök és Kóka János korábbi frakcióvezető ugyanannyi szavazatot kapott, a képviselőcsoport később dönt a frakcióvezető személyéről. Mindkét jelölt 9-9 voksot kapott, egy képviselő pedig érvénytelen szavazatot adott le. Az új frakcióvezető megválasztásáig Kóka János irányítja a képviselőcsoport munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!