Hírek

2008.12.15. 14:56

Molnár Csaba: a közlekedési tárca nem avatkozik be a sztrájkba

A minisztériumnak a törvények nem teszik lehető, hogy bármilyen formában nyomást gyakoroljon a sztrájkolókra, egy fontos feladata van, a közlekedés biztonságának ellenőrzése és fenntartása

BAMA

A minisztériumnak a törvények nem teszik lehető, hogy bármilyen formában nyomást gyakoroljon a sztrájkolókra, egy fontos feladata van, a közlekedés biztonságának ellenőrzése és fenntartása - mondta Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter hétfőn az MTI-nek.

Molnár Csaba elmondta: a sztrájktörvény világosan fogalmaz, a sztrájk a munkáltató és a munkavállaló közötti jogvita, amelyet nekik kell rendezni. A miniszter hozzátette: örülne, ha minél gyorsabban sikerülne a Ferihegyen és a MÁV-nál is megegyezni a feleknek, utóbbi esetében első körben legalább az elégséges szolgáltatásokról.

A miniszter leszögezte, hogy a megegyezésbe a minisztérium nem tud és nem is akar beavatkozni, nyomást sem gyakorolhat a felekre, ezt a törvények nem teszik lehetővé.

A gazdasági tárcának sztrájk idején egyetlen nagyon fontos feladata van, ez a közlekedés biztonságának ellenőrzése és fenntartása, és ezt teljesíti is a Nemzeti Közlekedési Hatóságon és HungaroControll-on keresztül - fogalmazott a miniszter.

Molnár Csaba kitért arra, a MÁV-nak komoly károkat okoz, hogy egyetlen szakszervezet, a VDSZSZ február óta "gördülő" sztrájkot alkalmaz. Kifejtette: a szaktárca csak az igényét tudja kifejezni a vitatkozó felek felé arról, hogy próbáljanak mindent megtenni, hogy karácsony előtt helyreálljon Magyarországon a vasúti közlekedés.

Hozzátette: a MÁV Cargo privatizációja kapcsán azt állítja a VDSZSZ, hogy a privatizációs bevételből valamennyi, a MÁV-csoportnál dolgozó személynek részesülni kell, míg a MÁV azt mondja, amit a privatizációról szóló törvény is rögzít, vagyis hogy a privatizációval érintett vállalat, vagyis a MÁV Cargo munkavállalóinak kell részesülniük ebből. A minisztérium ebbe a jogvitába sem avatkozhat be - szögezte le Molnár Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!