Hírek

2008.12.08. 13:58

Nem indul eljárás az illegális vérvételek miatt

Nem indul büntetőeljárás azzal az orvossal szemben, aki szülői beleegyezés nélkül vett vért több iskolástól még novemberben Pécsett

BAMA

Zsobrák Péter a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének magyarázata szerint a szabálytalan vérvétel az egészségügyi önrendelkezési jog megsértésének gyanúját vetette fel. Ez a cselekmény azonban hivatalból nem üldözendő, s mivel egyetlen szülő sem kérte az eljárást, a rendőrség sem indíthatta el.

A szóvivő az eset hátteréről több részletet nem közölt és a szülők döntését sem kívánta kommentálni. A vérvétel november 13-án történt a Bánki Donát úti általános iskolában. Az orvos egy, nem az iskolai oktatás keretében zajló tornaedzés előtt, az intézmény igazgatójának tudta és beleegyezése nélkül tíz tanulótól vett mintát. Három diáknál előzetes szóbeli szülői beleegyezés alapján, hét diáknál azonban e nélkül történt a beavatkozás, amely egy tudományos kutatás részét képezte.

Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere ezt követően fordult a rendőrséghez, vizsgálják meg, történt-e bűncselekmény, az iskola vezetése pedig a tisztiorvosi szolgálathoz fordult a körülmények tisztázása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!