Hírek

2008.12.15. 14:44

Nem lesz törvényes a meleg élettársi kapcsolat

Megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt az Alkotmánybíróság hétfőn kihirdetett határozatában, így a törvény nem lép hatályba 2009. január 1-jén.

BAMA

Az Alkotmánybíróság szerint az egy évvel ezelőtt elfogadott törvény homogén csoportként kezeli a különböző és azonos nemű emberek párkapcsolatait, és tartalmaz egy olyan szabályt, amely a bejegyzett élettársi kapcsolatot a lényeges tartalom tekintetében azonossá teszi a házassággal.

Az Ab emlékeztetett rá: az alkotmány védi a házasságot, a bejegyzett élettársi kapcsolat férfi és nő között - akik egymással házasságot köthetnek - az alkotmány által védett házasság megkettőzésének tekinthető. Ezért az Ab a törvényt megsemmisítette.

Az Ab határozatában ugyanakkor hangsúlyozta: az azonos neműek tartós párkapcsolata számára az elismerés és védelem igénye levezethető az emberi méltósághoz való jogból, és az azonos nemű emberek számára a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézményének létrehozása nem alkotmányellenes.

A bejegyzett élettársi kapcsolat miatt például a nagycsaládosok és a KDNP fordult a taláros testülethez. Az indítványozók szerint egyebek mellett sérti az alaptörvényt, hogy elismernék az azonos neműek élettársi kapcsolatát.

Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot. A jogszabály gyakorlatilag a házastársakat megillető jogokat biztosít az élettársi kapcsolatban élő, akár egynemű pároknak is. Ilyen például, hogy a regisztrálással a kapcsolatban élők között vagyonközösség alakul ki, az élettársak úgy örökölnek egymás után, mint a házastársak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!