Hírek

2008.12.18. 18:52

Óriási méretű Mol-csomagot vett a titokzatos befektető

Jelentős, hétszázalékos részesedést vásárolt a Molban egy egyelőre ismeretlen befektető.

M. S.

Piaci pletykák szerint vagy a magyar társaságban már nyolcszázalékos tulajdoni hányaddal rendelkező ománi állami olajcég növelte részesedését, vagy egy egyesült arab emirátusokbeli vállalat vásárolta be magát. Bárhogy legyen is, elemzők szerint a lépés jó jel, arra utal ugyanis, hogy a Molt továbbra is vonzónak tartják a külföldi befektetők.

A csütörtök reggel megjelent hírre rendkívül jelentős, 15 százalékos ugrást produkált a Mol-részvény árfolyama. A nap folyamán ugyanakkor alábbhagyott a lelkesedés a piacon, és a kurzus szép lassan visszacsorgott nyitóértékére. Tudni lehet, hogy a befektető 12 600 forintot adott egy részvényért. A szakértők szerint ez az ár ugyan számottevően magasabb a jelenlegi tőzsdei kurzusnál, a magyar olajcég valós értékét tekintve ugyanakkor nagyon kedvezőnek tekinthető. A Mol kilátásai hosszabb távon ugyanis nagyon jók, a növekvő nyereség a részvény árfolyamát is várhatóan jelentősen emelni fogja.

A tranzakciónak London adott helyet, az üzletet a tőzsdén kívül ütötték nyélbe. Hogy ki volt az eladó, nem tudni, elemzői vélemények szerint vélhetően kisebb intézményi befektetők adtak el.

Mélyponton az olajár

Négy és fél éves mélypontra esett a csütörtöki kereskedésben az olaj jegyzésára. A nyersanyag hordóját 39 dolláron jegyezték; a nyár közepi árcsúcs még 150 dollár körül alakult. Az olaj annak ellenére vált olcsóbbá, hogy szerdán a kőolajtermelők szervezete 2,2 millió hordós felhozatalcsökkentésről határozott. Elemzők ugyanakkor rávilágítanak: a tárolókban szerte a világon gyűlik az olaj, most már több millió hordónyi van raktáron, és egyelőre nincs esélye, hogy a készletek csökkenjenek. A világgazdaság ugyanis zuhan bele a recesszióba, ami az olajigényt is jelentősen visszaveti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!