Hírek

2008.12.04. 06:35

Polanski azt kéri Amerikától: ejtsék a pedofil vádakat

Los Angeles-i ügyvédjén keresztül kérvényt nyújtott be az ügyészséghez Roman Polanski, amiben azt kérelmezi, hogy ejtsék a harminc évvel ezelőtti erőszak ellene felhozott vádját. A lengyel-francia filmrendezőt 1978-ban állították bíróság elé egy kiskorú lánnyal folytatott nemi kapcsolat miatt.

H. V. R.

Ügyvédje szerint bizonyíték van rá, hogy a most 75 éves Polanski „rosszhiszemű ügyészi magatartás” áldozata volt a három évtizeddel ezelőtti eljárás során, amelyben a rendező elismerte, hogy „törvénytelen nemi érintkezést folytatott egy kiskorúval”.  A lengyel szülők gyermekeként Franciaországban született Polanskit az után tartóztatták le, hogy egy 13 éves lány szülei feljelentést tettek ellene a rendőrségen. A rendező először elismerte az ellene felhozott vádakat, ám vallomása után elhagyta az Egyesült Államokat. A vádat azonban azóta sem ejtették ellene, ezért Polanski máig nem léphetett az Egyesült Államok területére. Így nem vehette át 2003-ban a Zongorista című filmjéért neki ítélt Oscar-díjat sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!