Hírek

2008.12.01. 14:23

SZDSZ-es nem és miniszteri eskü

Az SZDSZ parlamenti képviselőcsoportja úgy döntött: nem szavazza meg a kormány által beterjesztett adó- és járuléktörvény-módosításokat. A Fidesz és a KDNP kezdeményezte, hogy a 2009-es költségvetést megalapozó törvények módosításából kerüljön ki a 13. havi nyugdíj elvétele. Esküt tett az új közlekedési miniszter. Belpol-nagyüzem hétfőn.

mti

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] A liberálisok szerint a beterjesztett adótörvény-módosítások nem segítenek a vállalkozásokon.
[/caption]Letette miniszteri esküjét hétfőn az Országgyűlésben Molnár Csaba, a Gyurcsány-kormány új közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztere. Gyurcsány Ferenc kormányfő november 18-án közölte a szocialisták elnökségi ülésén a párt vezetésével, hogy a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkárát jelöli Szabó Pál közlekedési miniszter helyére, és hivatalosan másnap kérte fel Molnárt a poszt betöltésére. Szabó október 6-án, a monorierdői, négy halálos áldozatot követelő vonatbaleset miatt mondott le posztjáról. A miniszterelnök akkor ezt azzal fogadta el, hogy a tárca vezetője addig marad a helyén, amíg nem találják meg az utódját.

A 33 éves, jogász végzettségű Molnár Csaba az MSZP Győr-Moson Sopron megyei elnöke és a Magyar Progresszív Társaság Platform alelnöke. A szocialista politikus 2006 óta országgyűlési képviselő, idén februártól májusig az Új Tulajdonosi Program miniszterelnöki megbízottja volt. Május 20-tól a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkáraként tevékenykedett.

Az SZDSZ parlamenti képviselőcsoportja egységesen úgy döntött, hogy nem szavazza meg a kormány által beterjesztett adó- és járuléktörvény-módosításokat – mondta Kóka János frakcióvezető a testület ülése után. Az SZDSZ egyúttal saját adótörvény-módosító javaslatokat nyújt be az Országgyűlésnek. Az adócsomagot a Liberális Gazdasági Kabinet készíti el.

Kóka János magyarázatként elmondta, hogy véleményük szerint a beterjesztett adótörvény-módosítások nem segítenek a vállalkozásokon, nem segítik a növekedést. Újságírói kérdésre hozzátette: döntésüket nem előzte meg nagy vita a frakción belül, hiszen azokat a módosító indítványaikat, amelyekkel valamennyit javítani tudtak volna az adójavaslatokon, már korábban leszavazta a parlament. Szintén újságírói felvetésre a frakcióvezető közölte: a költségvetés fő számait az adótörvény nem módosítja.

A Fidesz és a KDNP kezdeményezte, hogy a 2009-es költségvetést megalapozó törvények módosításából kerüljön ki a 13. havi nyugdíj elvétele – jelentette be Iván László, a párt szakpolitikusa. „A büdzsét megalapozó törvények módosításának záróvitája és zárószavazása hétfőn délután van a parlamentben, ez az utolsó lehetőség, hogy megmaradjon 13. havi nyugdíj” – mondta Iván.

A fideszes Szijjártó Péter és a KDNP-s Soltész Miklós pénteken módosító indítványt nyújtott be, amiben kezdeményezik, hogy a végleges törvényben ne szerepeljen a 13. havi nyugdíj elvétele. A kérdésre, hogy mennyi esélyt látnak kezdeményezésük megszavazására, Iván László azt mondta: nem zárja ki, hogy többséget kap indítványuk, mert ha az SZDSZ nem szavazza meg az adótörvényeket, talán ebben az esetben is befolyásolhatják racionális szempontok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!