Hírek

2008.12.10. 11:23

Sztár születik: Tóth Orsi megy Berlinbe

Tóth Orsi játékának mélységes intenzitása a DELTA című Mundruczó-filmben lenyűgözte a Shooting Stars 2009 zsűrijét.

Hegedűs Rita

A mindössze 26 éves magyar színésznőt meghívták a berlini nemzetközi filmfesztiválon bemutatandó 10 sztárjelölt közé. A European Film Promotion (EFP) 2009. február 7-9. között 12. alkalommal irányítja a Berlinale fényeit Európa ígéretes színésztehetségeire.

Az európai film ígéretes színésztehetségeit, a „Shooting Star”-okat 2009. februárjában 12. alkalommal mutatja be a European Film Promotion (EFP) a berlini nemzetközi filmfesztiválon. A 10 szerencsést az egyes országok filmes promócióra szakosodott szervezetei, köztük a Magyar Filmunió által benevezett 29 jelöltből választotta ki az európai filmszakma prominens személyiségiből álló Shooting Stars 2009 zsűri.

Tóth Orsi játékának mélységes intenzitása a Delta című Mundruczó Kornél filmben lenyűgözte a belga, brit, macedón, portugál és spanyol filmes szakemberek alkotta zsűrit. A mindössze 26 éves magyar színésznőt meghívták a Berlinale alkalmával február 7-9. között megrendezendő háromnapos programsorozatra, amelynek célja az ifjú tehetségek bemutatása a filmvilág nagyjai, a vezető színészügynökségek, és nem utolsó sorban a nemzetközi sajtó képviselői számára.

Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója a rendezvénysorozat záróakkordjaként február 9-én este adja át a 10 ifjú tehetségnek a Studio Babelsberg Shooting Stars díját a berlini fesztiválpalota színpadán.

Tóth Orsi 2004-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, elsőéveseként tűnt fel Mundruczó Kornél Szép napok című filmjében, amely alakításáért a Magyar Filmszemle és több nemzetközi filmfesztivál is díjakkal jutalmazta. A 2005-ös Johanna című operafilm főszereplőjeként Cannes-ban mutatkozott be, ahol idén májusban is nagy sikert aratott a Delta című film női főszerepében. A mozgóképek mellett számos színházi előadásban látható itthon.

Magyarország, a Magyar Filmunió EFP-tagságának köszönhetően, 2002 óta vesz részt a berlini rendezvényen. Az elmúlt években Miklós Marcell, Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Gryllus Dorka, Hámori Gabriella, Nagy Péter és legutóbb Nagy Zsolt kapott meghívást a berlini filmfesztiválra.
A Shooting Stars 2009 az Európai Unió MEDIA programja, a Studio Babelsberg, valamint az EFP tagjainak támogatásával valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!